vrijdag 5 oktober 2018

Autoriteiten Costa Rica houden twee voortvluchtige Roemeense vrouwen aan

(Bron foto: Facebook)
Bica, 44, eens de hoofdaanklager van Roemenië, en Udrea (44) bekleedde ministeriële posten

Udrea in juni bij verstek veroordeeld voor omkoping en machtsmisbruik tot zes jaar gevangenisstraf


De Costa Ricaanse autoriteiten hebben woensdag 3 oktober 2018 aangekondigd, dat ze twee vrouwen hebben aangehouden die door hun thuisland Roemenië werden gezocht, nadat ze waren veroordeeld wegens machtsmisbruik en corruptie. 

Met de hulp van Interpol heeft de politie in San Jose Alina Bica en Elena Udrea gedetineerd nadat een onderzoek van het OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) dat in juni werd gepubliceerd, gedetailleerd beschreef hoe zij zich naar verluidt in Costa Rica zouden hebben gevestigd.



Bica, 44, was eens de hoofdaanklager van Roemenië, belast met de bestrijding van de georganiseerde misdaad en het terrorisme. In 2015 werd ze echter beschuldigd van omkoping en machtsmisbruik. Afgelopen zomer bezocht ze Costa Rica en verhuisde ze naar daar voor het einde van 2017.

Kort daarna voegde Udrea zich bij haar, volgens OCCRP.

Udrea, ook 44, had ook carrière gemaakt ​​in de Roemeense regering, bekleedde verschillende ministeriële posten en was lid van het parlement. Ze wilde zelfs de eerste vrouwelijke president van Roemenië worden. Ze werd aangeklaagd voor het ontvangen van $ 315.000 aan steekpenningen om de kosten te dekken die verband hielden met de succesvolle presidentiële herverkiezingscampagne van Traian Basescu in 2009.

Udrea kreeg te maken met andere aanklachten, waaronder het ontvangen van $ 3,8 miljoen aan steekpenningen bij een energiehandelaar. Ze werd in juni bij verstek veroordeeld voor omkoping en machtsmisbruik in een zaak die verband hield met de organisatie van een internationaal boksgala in Roemenië. Ze werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf.

De Roemeense zakenman Mihai Radulescu, 55, wordt verdacht van het helpen van de vrouwen om een ​​voortvluchtig leven te leiden in Costa Rica. Radulescu heeft naar verluidt andere Roemenen geholpen met juridische problemen in het Midden-Amerikaanse land.

Zoals het OCCRP meldde, diende Radulescu als een voorbeeld en gaf advies aan de vrouwen en voorzag ze van onderdak en financiële hulp. Bica en Udrea brachten een handjevol familieleden, vrienden en zakenpartners mee naar Costa Rica, van wie sommigen ook werden beschuldigd van corruptie en in afwachting zijn van definitieve straffen in Roemenië.

In september stond Elena Udrea op de cover van VIVA! magazine, pronkend met haar zwangerschap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten