vrijdag 5 oktober 2018

Gang van zaken rond huur en verhuur woningen gaat bij wet geordend worden

Bij begrotingsbehandeling 2015 in Assemblee werd al gesproken over issue woning(ver)huur


Er komt wellicht verandering in het beleid rond huur en verhuur van woningen. Een onlangs door het parlement ingestelde commissie van rapporteurs zal zich de komende periode buigen over een initiatiefvoorstel om te komen tot wetgeving voor ordening van het beleid hieromtrent. Er is op dit moment wel een Huurbeschermingswet, maar deze dateert uit 1949 en is dringend aan aanpassing toe, zo bericht de Ware Tijd vrijdag 5 oktober 2018.

Het initiatiefvoorstel voor een nieuwe wet is twee weken geleden ingediend door Assemblee-voorzitater Jennifer Geerlings-Simons en NDP-parlementariër Rossellie Cotino. Het besluit hiertoe vloeit voort uit de discussie die bij de begrotingsbehandeling in 2015 in het parlement werd gevoerd, voor ordening van het beleid rond de huur en verhuur van woningen. NDP-fractieleider André Misiekaba deed toen een voorstel aan de regering, om te komen tot een paraplutarief voor huurwoningen. Dit is ook meegenomen in het initiatiefvoorstel.

Misiekaba zegt, dat hij nog steeds achter zijn voorstel staat. 'Ik blijf van oordeel, dat je personen die een huis huren niet kunt overlaten aan de grillen van de markt. Alle goed geordende landen hebben regels op dit stuk.'

Het is volgens hem noodzaak, dat er criteria en richtlijnen worden opgesteld, die als basis moeten dienen om te komen tot een richttarief voor woningverhuur. Hij merkt, dat er nu ordening en structuur ontbreekt en dat werkt willekeur in de hand. 'Nu bouwt iemand, die vindt het huis is groot, dus ik verhuur het voor een x bedrag. Een ander bouwt iets achter de eigen woning en gaat ertoe over om dat tegen een bepaald bedrag te verhuren. Je zou technische criteria moeten samenstellen die transparant zijn.'

Het is de bedoeling, dat er een huurcommissie in het leven wordt geroepen om erop toe te zien dat de richtlijnen worden gehandhaafd. De commissie zal zich ook bezighouden met geschillen tussen partijen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten