vrijdag 5 oktober 2018

Oud-president Alberto Fujimori, Peru, doet beroep op huidig president Vizcarra om hem niet terug te sturen naar gevangenis

(Bron screenshot: Video Facebook Alberto Fujimor)
'Ik wil de president van de republiek slechts één ding vragen: dood me alsjeblieft niet'


De voormalige autoritaire leider van Peru Alberto Fujimori deed donderdag 4 oktober 2018 een beroep op huidig president Martn Vizcarra en op rechters om hem niet terug te laten gaan naar de gevangenis, omdat zijn 'hart het niet zou redden'. 

De voormalige president, 80, sprak vanuit een privékliniek waar hij een behandeling ondergaat voor hartaandoeningen en onder politiebewaking, in een video-toespraak die werd uitgezonden op het onafhankelijke Canal N-kabeltelevisiestation in Peru.

'Ik wil de president van de republiek en de leden van de rechterlijke macht slechts één ding vragen: dood me alsjeblieft niet', zei Fujimori. 'Als ik terug ga naar de gevangenis, zal mijn hart het niet redden, het is te zwak om opnieuw hetzelfde te doorstaan.'



De voormalige sterke man drong er ook bij de huidige autoriteiten op aan om hem niet als een 'politiek wapen' te gebruiken, omdat hij 'geen krachten heeft om weerstand te bieden'.

Fujimori werd woensdag door een ambulance naar een plaatselijke kliniek vervoerd nadat een rechter vorig jaar een pardon nietig verklaarde en zijn onmiddellijke gevangenneming en terugkeer naar de gevangenis beval wegens beschuldigingen van schendingen van de mensenrechten.

De uitspraak van rechter Hugo Nunez, Hooggerechtshof, markeerde de laatste ommekeer in geluk voor Fujimori, een landbouwkundig ingenieur die in 1990 president werd en een decennium later ontslag nam per fax uit het land van zijn ouders,.Japan, toen beschuldigingen tegen hem ophoopten.

Na zijn uitlevering aan Peru in 2007, werd Fujimori veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens bevelvoerende doodseskaders die burgers afslachtten tijdens een 'counter insurgency' campagne tijdens zijn rechtse regering. Later werd hij schuldig bevonden aan corruptie.

Voormalig president Pedro Pablo Kuczynski verleende Fujimori een humanitair pardon op kerstavond, drie dagen nadat Kuczynski op het nippertje een afzettingsstemming overleefde met de hulp van Fujimori's aanhangers in het Congres.

Advocaat Miguel Perez van Fujimori heeft woensdag beroep aangetekend en verzocht om opschorting van de arrestatie vanwege de gezondheidstoestand van zijn cliënt.

(Suriname Mirror/The Asahi Shimbun/Reuters/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten