vrijdag 5 oktober 2018

Norsk Hydro weer de fout in met haar Braziliaanse Alunorte-aluminiumoxidefabriek

Noors bedrijft verzuimt vergunning aan te vragen voor nieuwe afvalstorting bij Alunorte



De Braziliaanse autoriteiten hebben donderdag 4 oktober 2018 gezegd, dat de Noorse aluminiumgroep Norsk Hydro geen vergunning heeft aangevraagd voor het exploiteren van een nieuwe afvalstorting bij de belangrijkste Alunorte-aluminiumoxidefabriek, 's werelds grootste en nu opgeschort.

Het bedrijf kondigde woensdag aan, dat het de productie moest staken in de fabriek in de buurt van de stad Belem in het noordwesten van Brazilië. Het nieuws deed de koers van het aandeel Norsk Hydro dalen.



De Noorse groep is door Brazilië nauwlettend in de gaten gehouden. Eerder dit jaar beschuldigde Brazilië het ervan de wateren van de nabijgelegen gemeente Baracena te verontreinigen met bauxietresten waarvan vermoed werd, dat ze na zware regenval uit een stortbekken waren overgelopen.

Norsk Hydro ontkende, dat er enige toxische lekkage plaatsvond, maar de Braziliaanse autoriteiten gaven opdracht om de productie te halveren. De fabriek in Alunorte, voor 92 procent eigendom van Norsk Hydro, produceert ongeveer 10 procent van de wereldwijde productie van aluminiumoxide, exclusief die uit China.


De globale prijs voor aluminium, gemaakt van aluminiumoxide, is daarom al gestegen. Het tijdelijk sluiten van de fabriek zal de resultaten van Norsk Hydro, die al last hadden van de maanden van tegenslagen met Braziliaanse functionarissen, zwaar beïnvloeden.


In een verklaring donderdag zeiden Braziliaanse aanklagers, dat Norsk Hydro had moeten weten dat zij een vergunning had moeten aanvragen voor de nieuwe afvalstorting. 'Als Hydro Alunorte wist dat de gebruiksduur van zijn eerste afvalstort, DRS1 genaamd, ten einde liep, had zij de vergunningsaanvraag voor de tweede aanvraag, DRS2, gepland moeten hebben', aldus de verklaring.

Het zei dat de situatie 'Alunorte vereiste om de verantwoordelijke beslissing te nemen om tijdelijk 100 procent van zijn activiteiten te sluiten'. De Officieren van Justitie benadrukten, dat een geldige vergunning voor afvalstortingen een vereiste is onder de Braziliaanse milieuwetten, 'die geen uitzondering voor een bedrijf vormen'. 

Alumina, ook bekend als aluminiumoxide, wordt gewonnen uit bauxieterts gewonnen in Brazilië en andere tropische regio's.

(Suriname Mirror/AFP/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten