dinsdag 11 september 2018

Drie bizar ogende soorten vissen ontdekt tot 11 kilometer diepte in Stille Oceaan voor kust Peru

(Bron foto: Newcastle University)
'Deze vissen stemmen niet overeen met stereotype beeld van hoe diepzeevis eruit zou moeten zien'

'De vissen die in de diepste delen van de oceaan rondzwerven zijn klein, doorschijnend, verstoken van schubben'


Drie bizar ogende typen diepzeewezens zijn gespot in een van de diepste delen van de Stille Oceaan: de 'Atacama Trench', die zich tot 11 kilometer onder het oppervlak van de oceaan voor de kust van Peru en Chili bevindt. 

Een groep van 40 wetenschappers uit 17 verschillende landen werkt samen om het ijskoude, pikzwarte gebied te doorzoeken met behulp van camera's en andere apparatuur. Met deze gereedschappen konden ze drie interessante wezens vinden, waarvan zij denken dat het soorten slakkenvis zijn, ongeveer 8 kilometer diep.

Voor nu worden de vissen eenvoudigweg de roze, blauwe en paarse Atacama-slakkenvis genoemd. 'Deze vissen maken deel uit van de Liparidae-familie en stemmen niet overeen met het vooropgezette stereotype beeld van hoe een diepzeevis eruit zou moeten zien', schreef de Engelse Newcastle University, die zich bij de expeditie voegde, vandaag, maandag 10 september 2018, in een persbericht.

'In plaats van gigantische tanden en een dreigend frame, zijn de vissen die in de diepste delen van de oceaan rondzwerven, klein, doorschijnend, verstoken van schubben - en zeer bedreven in het leven waar weinig andere organismen kunnen leven.' Onderzoekers konden beelden van hun nieuwe vondsten vastleggen en zelfs een foto maken door deze in een val te lokken.



Dr. Thomas Linley, werkzaam aan de universiteit van Newcastle, zei dat het duidelijk was dat de slakkenvis tot de top predatoren behoort in de diepe diepten van de oceaan. Ze gebruiken snelheid in hun voordeel. 'Er is iets met de slakkenvis (vis van de familie Liparidae) die hen in staat stelt zich aan te passen aan heel diep leven. Buiten het bereik van andere vissen zijn ze vrij van concurrenten en roofdieren', legt hij uit in een online verklaring.

CT scan van een Atacama slakkenvis onlangs ontdekt in de Atacama Trench.  (Newcastle University)
Maar, de vis zou niet kunnen overleven bij warmere temperaturen. 'Hun gelatineuze structuur betekent dat ze perfect zijn aangepast om onder extreme druk te leven en in feite zijn de moeilijkste structuren in hun lichaam de botten in hun binnenoor die ze balans en tanden geven. Zonder de extreme druk en kou om hun lichaam te ondersteunen, zijn ze uiterst kwetsbaar en smelten ze snel wanneer ze naar de oppervlakte worden gebracht', voegde Linely eraan toe.

Wetenschappers hopen de nieuw ontdekte wezens te blijven bestuderen en zijn van plan om hun bevindingen, inclusief videobeelden en foto's, te plaatsen op de Challenger Conference 2018 in de Newcastle University deze week.

(Suriname Mirror/FOX News/Eurekalert/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten