dinsdag 11 september 2018

Kans dat Isaac Sint Maarten treft niet groot

Aruba, Bonaire en Curaçao lijken aan Isaac te ontkomen

(Bron: AccuWeather)


Isaac trekt donderdag over de Bovenwindse Eilanden en zal tegelijkertijd iets afnemen van categorie 1 orkaan naar een zeer zware storm. Het zwaartepunt zal over Guadeloupe, Dominica en Martinique trekken. De kans dat Sint Maarten wordt getroffen door stormwinden is zo’n 20%, zo meldt dinsdag 11 september 2018 weeronline.nl. De verwachting van Isaac wordt door het Amerikaanse National Hurricane Center wel als minder betrouwbaar dan normaal geacht. 

Orkaan Isaac houdt koers naar de het centrale deel van de Bovenwindse Eilanden. Guadeloupe, Dominica en Martinique krijgen het zeer waarschijnlijk het zwaarst te verduren, maar naar verwachting zal Isaac niet als orkaan, maar als tropische storm passeren.


Donderdagnacht is Isaac met windsnelheden van 120 km/u en windstoten van 150 km/u nog een orkaan van de eerste categorie.

Donderdagochtend zullen de stormwinden van Isaac de Bovenwindse Eilanden bereiken. In de late avond en in de nacht naar vrijdag zal de kern over de eilandengroep trekken. Het is de verwachting dat Isaac tegelijkertijd iets afzwakt tot een zware tropische storm. Ook bij windsnelheden van 110 kilometer per uur en windstoten van 140 kilometer per uur is de kans op schade groot. Daarnaast worden nog steeds metershoge golven en veel regen verwacht.

De kans dat Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba te maken krijgen met windsnelheden van de tropische storm is op dit moment 20% voor Sint Maarten tot 30% voor Sint Eustatius. Dit verschil wordt veroorzaakt, doordat Sint Maarten wat noordelijker ligt ten opzichte van de verwachte koers.

De kans dat het aan het begin van het weekend op Aruba, Bonaire en Curaçao gaat stormen is met 10-15% nog veel kleiner. De koers en kracht van Isaac zal de komende dagen nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden.

Het Amerikaanse National Hurricane Center berichtte dinsdagnacht, dat de betrouwbaarheid van de verwachting lager is dan normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten