maandag 3 september 2018

Buitenlandse Zaken betaalt 52.500 Amerikaanse dollar honorarium aan diplomaat

Waidoe (Pertjajah Luhur, PL): 'Dit riekt naar corruptie'

Minister Pollack-Beighle: 'Absoluut geen sprake van corruptie, het bedrag is gangbaar en normaal voor een project dat gaande is'


Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou een bedrag van 52.500 Amerikaanse dollar hebben overgemaakt op rekening van een diplomaat. Dit blijkt uit een brief die PL-parlementariër William Waidoe vrijdag deelde tijdens het agendapunt ingekomen stukken in De Nationale Assemblee, aldus heet Dagblad Suriname zondag 2 september 2018 op haar website.

De politicus voerde aan het triest te vinden, dat de regering haast nooit geld heeft om basale zaken in orde te maken, maar wel altijd open staat om torenhoge bedragen aan bepaalde figuren te verspillen. De brief die Waidoe voorlas is ondertekend door de waarnemend directeur Algemeen Beheer en Consulaire Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en is gericht aan een ambassadeur. Daarin wordt aangegeven, dat het honorarium van een vrouwelijke diplomaat, een bedrag van  52.500 Amerikaanse dollar, wordt overgemaakt. Het bedrag komt omgerekend neer om Srd 393.000.

De PL’er vroeg minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken om deze zaak met alle haast verder te onderzoeken. 'Dit riekt naar corruptie', benadrukte Waidoe.

Kort nadat Waidoe zijn mededeling deed, werd zijn microfoon uitgeschakeld. Nadat hij erop aandrong meer spreektijd over te hebben, kreeg hij 20 seconden van vicevoorzitter Melvin Bouva (NDP) om zijn punt af te ronden.

Pollack-Beighle ontkende de betaling niet, maar stelde dat de overmaking na goedkeuring door de raad van ministers en volgens alle vigerende procedures heeft plaatsgevonden. 'Geen enkele directeur op Buitenlandse Zaken onder mijn watch zal een instructie sturen naar één post voor één betaling. Met deze betaling is er absoluut geen sprake van corruptie', aldus de minister. Het bedrag is volgens haar gangbaar en normaal voor een project dat gaande is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten