maandag 3 september 2018

Amerikaanse president Donald Trump in december naar Colombia

Trump reist na deelname aan G20-top in Argentinië door naar Colombia


De Amerikaanse president Donald Trump zal Colombia in december bezoeken na de G20-top in Argentinië. Hoewel de data niet zijn bevestigd door het Witte Huis, verwacht president Iván Duque hem tegen het einde van het jaar te ontvangen.

Trump zou in april van dit jaar Colombia bezoeken, maar annuleerde de reis, die samenviel met de top van de Amerika's in Peru. Onder verwijzing naar de aanval met chemische wapens in Syrië, koos Trump ervoor om af te zien van zijn eerste reis naar Colombia.

Via een verklaring van de perssecretaris bevestigde het Witte Huis, dat president Trump 'er naar uitziet om met de regering van Duque de mogelijkheden te bespreken voor een nog grotere samenwerking op het gebied van veiligheid, drugsbestrijding en regionale aangelegenheden'.

President Duque zei daarentegen, dat de eerste ontmoeting tussen de twee 'een belangrijke ontmoeting zal zijn om de strijd tegen drugshandel, transnationale criminaliteit en de versterking van de handelsbetrekkingen en de samenwerking tussen de twee naties te bevorderen'.

De kwestie van de drugshandel zal een belangrijke issue zijn; een kwestie waar Trump in het verleden zijn sterke mening over heeft uitgesproken. Colombia blijft de grootste cocaïne producerende natie ter wereld en het feit is niet onopgemerkt gebleven bij de huidige Amerikaanse regering.

Na het verschijnen van een rapport van het Office of National Drug Control Policy (ONDCP) dat beweerde dat de cocaïneproductie in 2017 een recordhoogte bereikte, zei directeur Jim Carroll van ONCDP in een verklaring, 'dat het stijgende opwaartse traject onacceptabel is' en niet in overeenstemming met de belofte van president Trump om de sterfgevallen in de VS door een overdosis cocaïne te verminderen.

(Suriname Mirror/The Bogota Post)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten