maandag 3 september 2018

Rosebel gaat 25 kilometer eigen weg aanleggen naar nieuwe mijn Saramacca-project

Vanaf 2019 start Rosebel met zo'n  90 nieuwe werknemers met goudwinning Saramacca

- Oppervlakte van de open pit is 169 hectare gaat tot een maximale diepte van ongeveer 300 meter
- Verlies van habitat zal waterstromen veranderen, sommige vissoorten zullen verdwijnen


In totaal 5.000 hectare groot is het gebied in Saramacca waar IAmGold/Rosebel Gold Mines NV (RGM) vanaf 2019 met zo'n  90 nieuwe werknemers zal starten met het mijnen van goud. Het Saramacca-project ligt 100 kilometer ten zuidwesten van Paramaribo en 25 kilometer verwijderd van RGM. Openbare wegen zullen niet gebruikt worden tijdens de mijnbouwwerkzaamheden. Dit is zondag 2 september 2018 te lezen op de website van het Dagblad Suriname.

Het mineraal materiaal zal verwerkt worden in de bestaande RGM-faciliteiten en als zodanig was het niet nodig om verwerkingsinfrastructuur aan te leggen in de Saramaccamijn.

Om dit gebied te ontsluiten zal een privétransportweg van 18 kilometer lengte worden aangelegd. Het wordt een 15 meter brede laterietweg (haul road). De weg doorkruist 11 waterstromingen waarvan 1 rivier (Mindrineti). Dit zal een enorm effect uitoefenen op het ecosysteem in het werkgebied. Dit is echter maar één onderdeel van de planning. Het mijnbouwgebied zal meer faciliteiten bevatten: 1 open mijn, 2 ‘waste rock stockpile’ gebieden, 1 laag stockpile van bodemmateriaal, ertsmateriaal (stockpile pad), transportwegen, waterbeheerssysteem, mijngebied faciliteiten en andere kleinere faciliteiten ter ondersteuning van de mijnbouwactiviteiten.

De mijn heeft voorlopig een levensduur van 14 jaar. De totale oppervlakte van de open pit is geschat op 169 hectare en zal ontwikkeld worden tot een maximale diepte van ongeveer 300 meter vanaf het grondoppervlak. Om de effecten van de operatie vast te stellen, was RGM verplicht een milieu- en sociaal effectenstudie uit te voeren. De resultaten hiervan worden nu aan het publiek gepresenteerd, dat tot 14 september de ruimte krijgt om te reageren. De onderzoeksresultaten liggen nu bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS).

Vaststaat dat zo'n 14% van het lokaal gebied, dat door het project verstoord zal worden, reeds eerder verstoord is. Ongeveer 64% procent van de waterstromen die door het project beïnvloed zullen worden, zijn reeds eerder aangetast door menselijke activiteiten.

Met de operatie mag de omgeving rekenen op mogelijke toename in vluchtige stofdelen. De luchtkwaliteit zal in ieder geval veranderen. Als dynamiet wordt gebruikt zal die trillingen veroorzaken. Dit zal ook leiden tot mogelijke toename van grondtrillingen en overdruk van luchtstromen. RGM rekent op mogelijke toename in dag- en nachtgeluiden.

Toename van oppervlaktewaterstromen en lozingen is gegarandeerd. Er zullen veranderingen optreden in waterstromen. Ontwatering van de mijnpit en lozing uit meren zullen mogelijk vermindering van de waterkwaliteit veroorzaken. Dit heeft vervolgens invloed op planten en dieren (met name vispopulaties). Verlies van habitat zal waterstromen veranderen. Bepaalde vissen zullen dus ook verdwijnen. Ook het verlies en de achteruitgang van wildleven habitat wordt verwacht. Historische en agologische plekken kunnen beïnvloed worden als daar op een onzorgvuldig manier mee wordt omgesprongen. Die moeten echter nog in kaart worden gebracht.

Er moet heel wat gereguleerd worden om de operaties van RGM niet te hinderen en tegelijkertijd bezoekers van het gebied in veiligheid te stellen. Enkele van de te reguleren onderwerpen zijn het jagen in het gebied, de houtkap en visvangst.

De operatie zal ook invloed hebben op de kleinschalige mijnbouw. Het bedrijf wil niet hebben dat de operaties zo doorgaan. Rosebel zal erop toezien dat kleine goudzoekers haar concessiegebied niet meer binnendringen. Hieraan wordt toegevoegd, dat zij conflictsituaties in acht neemt en zich daarop voorbereidt.

Het onderzoek heeft verschillende controlemaatregelen en mitigatiemaatregelen geïdentificeerd, die bedoeld zijn om de potentiële voordelen te verhogen, terwijl mogelijke negatieve effecten als gevolg van het project, vermeden, geminimaliseerd, gemitigeerd of gecompenseerd zullen worden. RGM heeft zich gecommitteerd om mitigatiemaatregelen te implementeren, hetgeen samengevat en gedocumenteerd is in een aantal milieu- en sociale beheersplannen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten