zaterdag 1 september 2018

Geslaagde viering 'Dag van de Pers' op Bonaire

Doel meer begrip voor elkaar opbrengen en om pers en overheden beter te laten samenwerken



 
De  Rijksdienst Caribisch Nederland heeft donderdag 30 augustus 2018 in samenwerking met het Openbaar Lichaam Bonaire de 'Dag van de Pers' georganiseerd. Dit is inmiddels een traditie geworden om de waardering voor de pers te tonen en om de relatie tussen de overheid, woordvoerders met de pers te versterken. Ook Openbaar Ministerie (OM)-woordvoerders Norman Serphos en Roderick Gouverneur hebben actief aan de conferentie deelgenomen. 

Het thema van dit jaar was 'De rol van de pers en overheid gedurende een crisis'. De middag werd geopend door waarnemend Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond, vervolgens sprak de Gezaghebber van Bonaire, de heer Edison Rijna en demonstreerde hij de Disasterprep Bonaire (https://we.tl/t-KvYZIv0VkY ) via een animatie. Dit is de rampen- en crisisapp van OLB. Vervolgens werden er presentaties gegeven aan 42 deelnemers waaronder pers, communicatiedeskundigen van de overheid en semi overheid.

In een workshop werd de deelnemers gevraagd te achterhalen wat voor knelpunten zij ervaren tijdens een crisis of ramp. Er volgde een levendige discussie tussen de verschillende groepen. Er werd geconcludeerd dat overheden zich moeten realiseren dat, in de huidige tijd van social media, informatie snel naar buiten wordt gebracht. De overheden zullen hierop in moeten spelen door kortere lijnen aan te brengen in de procedures, zodat afgestemde en betrouwbare informatie zo snel mogelijk verstrekt kan worden. De pers gaf aan dat snelheid belangrijk voor ze is. Maar dat zij, als er transparant en open met elkaar wordt gecommuniceerd, juistheid van informatie boven snelheid waarderen.

Het doel van deze middag was om meer begrip voor elkaar op te brengen en om de pers en overheden beter te laten samenwerken zodat zij het publiek goed voor kunnen lichten.

De conclusies en gemaakte afspraken zullen met de deelnemers van de middag worden gedeeld. De middag werd afgesloten met een borrel tijdens een boottocht.

(Tekst: Bonaire Nieuws, aangevuld door OM) 
(Foto's: Openbaar Ministerie, OM)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten