zaterdag 1 september 2018

Nauwelijks vluchtelingen uit Venezuela naar Suriname

Gemiddeld komen er per week zo'n vijf à zeven Venezolanen legaal binnen

Breeveld (DOE) denkt dat regering 'door haar bevriende relatie met Venezuela de zaak wat coulanter zal aanpakken'


De vluchtelingenstroom uit Venezuela naar ons land is volgens Humphrey Naarden, hoofd van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS), ‘niet exorbitant’. Gemiddeld komen er per week tussen de vijf en zeven Venezolanen legaal ons land binnen, zo bericht De West zaterdag 1 september 2018. Dit in tegenstelling tot ons buurland Brazilië, dat vanwege de enorme vluchtelingenstroom, het leger naar de grens bij Venezuela heeft gestuurd.

Sinds twee jaar geleden de economische- en politieke crisis in Venezuela uitbrak, zijn volgens de Verenigde Naties ruim 2.3miljoen Venezolanen hun land ontvlucht.

Of erop illegale wijze Venezolanen ons land binnenkomen, is niet bekend.

DOE-parlementariër Carl Breeveld, lid van de Assemblee-commissie Justitie en Politie, zegt dat het bijna onmogelijk is om alle grenzen te bewaken. Hij vindt wel dat een duidelijk plan van controle samengesteld kan worden, waarbij steekproeven worden genomen. Volgens hem is het belangrijk, dat er een plan van regulering klaarligt in het geval Suriname geconfronteerd wordt met een groot aantal vluchtelingen.

Breeveld is van mening dat Suriname zich niet gelijk protectionistisch moet opstellen, omdat niet vergeten moet worden, dat met uitzondering van de inheemsen, alle andere bevolkingsgroepen vanuit andere landen naar Suriname zijn gekomen.

Als het gaat om slechts enkele vluchtelingen, is er volgens hem niets aan de hand. Anders wordt het als er plotseling duizenden vluchtelingen ons land binnenkomen. Breeveld vreest dat Suriname dan in de problemen komt, omdat het financieel niet in staat is om zoveel mensen op te vangen. De parlementariër denkt, dat de regering door haar bevriende relatie met Venezuela de zaak wat coulanter zal aanpakketen. Hij hoopt wel dat de regering rekening houdt met de macro-economische situatie van ons land.

De Nationale Assemblee heeft over deze kwestie nog met geen woord gerept. Breeveld vindt het op zijn plaats, dat de kwestie van de vluchtelingen ter sprake wordt gebracht. Hij spreekt de hoop uit, dat de commissie van Buitenlandse Zaken zich hierover gaat ontfermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten