zaterdag 1 september 2018

Republic Bank wil een dubbele storting terugvorderen van ambtenaren

Ambtenaren ontvingen in juni 2017 twee keer salaris en kledingtoelage

- Republic Bank heeft hun rekening geblokkeerd, zonder hen daarover te informeren
- 'De bank moet ons netjes oproepen om te bespreken hoe wij dit terug kunnen betalen'

Volgens de Ware Tijd van vandaag, zaterdag 1 september 2018, vordert de Republic Bank een dubbele storting terug van ambtenaren, die in juni 2017 twee keer hun salaris en kledingtoelage hebben ontvangen. De bank brengt een rente van 21 procent in rekening over het bedrag dat de ambtenaren teveel hebben ontvangen. 

Verschillende ambtenaren zouden Republic Bank hebben gewezen op de dubbele overmaking, maar die zei dat er niets aan de hand was. De cliënten hebben het geld inmiddels gebruikt.

Een jaar later heeft de bank hun rekening geblokkeerd, zonder hen daarover te informeren. Toen zij deze maand over hun salaris wilden beschikken, bleek dat zij niet konden pinnen. De cliënten gingen verhaal halen bij de bank, die voorstelt om het bedrag om te zetten in een lening die moet worden afgelost. 'Het is een fout van de bank, dus wij kunnen onmogelijk rente betalen', vindt de groep.

De hoogte van de maandelijkse aflossing hangt af van het salaris, maar de bank wil dat het bedrag binnen een jaar is terugbetaald. De bank zal het salaris pas vrijgeven als de groep akkoord gaat met het rentepercentage.

'De bank moet ons netjes oproepen om te bespreken hoe wij dit terug kunnen betalen, dan treffen we samen een maatregel', zegt een van de ambtenaren.

Wanneer de cliënten de bank schriftelijk in kennis hadden gesteld van de fout, hadden ze een case kunnen opbouwen, zegt jurist Guno Castelen. Volgens Castelen moet nu worden nagegaan wie de fout heeft gemaakt: de bank of de overheid. Hij zegt, dat de bank een regeling met de mensen kan treffen zonder de gangbare bankrente van 21 procent te hanteren.

 De leiding van de bank was, aldus de Ware Tijd, niet bereikbaar voor een reactie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten