zaterdag 1 september 2018

Glomac-directrice Claudia Griffith: 'Diamanten zijn milieuvriendelijker en waardevoller dan goud'

'Het voordeel van diamant is dat het waardevast is, terwijl de prijs van goud sterk fluctueert'


Claudia Griffith, directeur van Glomac NV, zegt met het bedrijf te streven naar het op gang komen van de diamantenindustrie in Suriname. Griffith zet zich ervoor in, dat uiteindelijk een beursopzet tot stand komt, waarbij kopers en verkopers van allerlei landen worden uitgenodigd. Voordat dat zover is, zal eerst een aantal zaken goed geordend moeten zijn. Bijvoorbeeld de concessiehouders zullen moeten werken volgens een uniformsysteem. De samenwerking met de overheid is goed, er is een goede samenwerking met verschillende ministeries. 

'De diamantenhandel is voor iedereen. Het is een product dat je uit de grond haalt.' De directeur zegt vrijdag 31 augustus 2018 in het Dagblad Suriname, ernaar te streven dat de persoon, die de diamant daadwerkelijk uit de grond haalt, daar een goede prijs voor krijgt.



'Diamant heeft meer waarde dan goud. Het voordeel van diamant is dat het waardevast is, terwijl de prijs van goud sterk fluctueert. Een ander verschil is dat je bij goud poclains en kwik nodig hebt, bij diamant is dat niet het geval.' De winning van diamant is milieuvriendelijker. 'Je hoeft ook geen bergen op te blazen om diamant te vinden. Er zijn seismografische technieken om het edelmetaal te lokaliseren.' De kans dat je diamant vindt als je goud vindt is vrij groot.

'Als je 30 gram goud vindt, gooi je 300 karaat diamant weg. De waarde hiervan ligt veel hoger, ongeveer 45.000 dollar. Om die 30 gram goud te vinden, heb je bomen moeten om hakken en de natuur met kwik moeten vervuilen. Laten we de natuur behouden voor wat het is', zegt Griffith.

Glomac richt zich vooralsnog op de lokale markt en doet de verkopen online. Er is nog geen sprake van export. Het bedrijf koopt diamanten op en richt zich ook op het ontwikkelen van een sieradenlijn.
'Wij maken een compleet Surinaams product, zoals armbanden en oorbellen. Ook souvenirs worden vervaardigd. Het bedrijf ontwikkelt alleen exclusieve producten, meerdere exemplaren van hetzelfde ontwerp komen niet voor. In de Surinaamse mijnbouw is men goed bekend met het ontginnen van goud. Met het winnen van andere edelstenen is men veel minder of helemaal niet bekend. Glomac heeft als doel om vooral de klein en middenschalige mijnwerkers bewust te maken dat de diamanten en edelstenen meer waarde hebben dan het goud dat gewonnen wordt met kwik.'



Regelmatig worden er diamanten gevonden die in Guyana ver beneden de werkelijke prijs worden verkocht. Dit, omdat deze handel in Suriname nog niet is geregeld en gestructureerd, waardoor deze stenen worden voorzien van de benodigde exportdocumenten (de KPC) in Guyana en Brazilië. Voor Suriname is de komst van de KPC een grote aanwinst. Guyana genereerde 42 miljoen dollar in 2015.

Doordat Surinaamse diamanten en andere edelstenen op de markt worden gebracht uit verschillende gebieden en vervolgens op diamantbeurzen terechtkomen, betekent dit voor Suriname een enorm inkomstenverlies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten