maandag 27 augustus 2018

Actiecomité Alcoa vraagt Assemblee reces uit te stellen tot kwestie-Alcoa is opgelost

Open brief aan Assemblee: 'Ontbindt presidentiële onderhandelings- commissie Alcoa'


Paramaribo, Suriname 27 augustus 2018 

Aan de leden van de Nationale Assemblee van de Republiek Suriname door tussenkomst van de voorzitter van De Nationale Assemblee ALHIER 
Betreft: Constitutionele crisis/Benoeming nieuwe onderhandelingscommissie inzake de Brokopondo Overeenkomst 

Geachte DNA-leden, 


Na drie jaren onderhandelen en een afgewezen Memorandum of Understanding door het college waar u zitting in heeft, inzake het eenzijdig en vroegtijdig opzeggen van de Brokopondo Overeenkomst door de Alcoa/Suralco, wordt het steeds duidelijker, dat de onderhandelingscommissie D. Sardjoe niet de belangen van de Republiek Suriname als high priority (hoge prioriteit) heeft gesteld. 

De handelingen die tot heden over en weer gevoerd zijn door Alcoa en de onderhandelingscommissie D. Sardjoe, zonder toestemming van DNA, is in strijd met onze Grondwet (staatbestel). Dit mag nimmer getolereerd worden. 

Wij stellen de volgende feiten samen met u vast : 
- Wij, het Surinaamse volk, weten na bijkans drie jaren nog steeds niet wat het standpunt is dat Suriname in neemt bij de eenzijdige en vroegtijdige opzegging van de Brokopondo Overeenkomst door Alcoa. 
- De regering heeft een onderhandelingscommissie benoemd die niet ter zake deskundig is. 
- De presidentiële commissie c.q de regering onderhandelt onverkort door met Alcoa op basis van de door u, DNA, afgekeurde MoU.
- De presidentiële commissie c.q de regering verleent toestemming aan Alcoa om het aluinaardeplant te ontmantelen; dit gebeurt zonder toestemming van u, DNA. 
- Alcoa is al sinds 1916 in Suriname actief, verondersteld mag worden dat deze multinational de grondwet van Suriname kent en deze ook respecteert. 
- De regering verschuift steeds - om voor ons onbekende redenen - haar verantwoordingsplicht aan u, DNA. 
- U, DNA, heeft de handelingen van Alcoa illegaal verklaard. 
- De presidentiële commissie c.q de regering die toestemming verleend heeft voor deze illegale handeling gaat niet vrijuit. 
- Door de afgewezen MoU toch uit te voeren en overeenkomsten aan te gaan met Alcoa zonder de grondwettelijke goedkeuring van u, DNA, heeft de presidentiële onderhandelings commissie cq de regering een ‘staats kritieke situatie’/constitutionele crisis gecreëerd in ons land. 

Gezien deze ernstige situatie doen wij een beroep op u dat u als gekozen vertegenwoordigers van het volk alles in het werk zal stellen om zo spoedig mogelijk deze constitutionele crisis op te lossen door ervoor te zorgen dat: 
- De geplande openbare vergadering van 27 augustus plaatsvindt. Het op reces gaan van het parlement dient uitgesteld te worden tot dat deze crisis is opgelost. 
- De presidentiële onderhandelingscommissie Alcoa met als voorzitter D. Sardjoe per direct wordt ontbonden. 
- Dat een onderhandelingscommissie met ter zake deskundigen wordt benoemd die het vertrouwen van de totale bevolking geniet.
- Dat de nieuwe commissie een transparante opdracht mee krijgt die beantwoordt aan de aspiraties van het volk . 

Het eerbiedigen van onze Grondwet moet een vereiste zijn voor alle betrokken partijen. 

Wij wensen u wederom erop te attenderen dat, gezien de staats kritieke situatie/constitutionele crisis, het in reces gaan niet verantwoord is, dit in het belang van het in stand houden van onze democratische Republiek Suriname. 

Wij kijken uit naar de vergadering op 27 augustus en hopen dat u de aangedragen suggesties uit de samenleving op dit onderwerp meeneemt als vertegenwoordigers van het volk. Het volk rekent op u! 

Hoogachtend, 
Actiecomité Alcoa 

Asha Mungra 
Xaviera Jessurun 
Wim Bakker

Geen opmerkingen:

Een reactie posten