maandag 27 augustus 2018

De private sector in Colombia gebruikt doodseskaders om sociale leiders te vermoorden

'Zakenlieden zitten achter veel van de moorden om teruggave van land dat ze tijdens de oorlog hebben gestolen te voorkomen'

Zeker 39 palmoliemaatschappijen veroordeeld voor gebruik paramilitaire doodseskaders om land te stelen tussen 1997 en 2005 in de regio Uraba


De private sector in Colombia gebruikt doodseskaders om sociale leiders te vermoorden die strijden voor de teruggave van gestolen land, volgens het Openbaar Ministerie (OM). Autoriteiten claimen al lang, dat drugshandelaren en ELN-guerrilla's achter de moorden zitten, maar topambtenaren vertelden president Ivan Duque afgelopen donderdag, dat zakenlieden achter veel van de moorden zitten om de teruggave van land dat ze tijdens de oorlog hebben gestolen, te voorkomen. 


Volgens adjunct-procureur-generaal Maria Paulina Riveros zijn de banden van de particuliere sector met georganiseerde misdaad en paramilitaire groepen bijzonder problematisch in de provincie Antioquia en de Regio Uraba.

Ten minste 39 palmoliemaatschappijen zijn veroordeeld voor het gebruik van paramilitaire doodseskaders om alleen land te stelen tussen 1997 en 2005 in de regio Uraba, zei Rivera. Haar kantoor doet ook onderzoek naar veeboeren.


Rivera's voorganger zei in 2016, dat er maar liefst 12.000 zakenmensen, bedrijven en burgers werden onderzocht voor het naar verluidt financieren van paramilitaire groepen. Zelfs voormalig president Alvaro Uribe, een rancher uit Antioquia, wordt door het Hooggerechtshof  onderzocht vanwege zijn vermeende banden met paramilitaire doodseskaders


In heel Colombia zijn meer dan 150 mensen gearresteerd en nog eens 200 worden onderzocht op hun vermeende betrokkenheid bij de moord op meer dan 340 sociale leiders sinds 2016, zei Rivera.

Op dezelfde bijeenkomst vertelde inspecteur-generaal Fernando Carrillo Duque, dat zijn kantoor 30 overheidsfunctionarissen, waaronder burgemeesters, onderzoekt voor het in gevaar brengen van het leven van gemeenschapsleiders en mensenrechtenverdedigers.  Eén burgemeester werd eerder deze maand gearresteerd, omdat hij naar verluidt de moord had gepleegd op een sociaal leider in het zuiden van het land.
De president zei vorige week dat hij maatregelen zou aankondigen om sociale leiders te beschermen tijdens de bijeenkomst, maar dat bleek een valse belofte te zijn. In plaats daarvan kondigde Duque aan dat hij de komende weken met beleidsvoorstellen zou komen.

Duque wordt geconfronteerd met een groot dilemma, omdat Uribe niet alleen een voormalige medewerker van het Medellin cartel is die wordt beschuldigd van het vormen van een doodseskader, hij is ook de politieke beschermheer van de president en de leider van de ultra-rechtse partij Centro Democrático van Duque.

Meerdere financiers van de president en politieke supporters zijn betrokken bij landendiefstal en extreemrechts geweld dat zowel gemeenschappen, mensenrechtenactivisten als journalisten terroriseert. Meer dan 60 Congresleden, waaronder de neef van Uribe, zijn veroordeeld tot gevangenisstraf vanwege hun banden met de AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), de voorloper van de huidige generatie paramilitaire groepen in Colombia.

De extreem-rechtse groep Aguilas Negras heeft gedreigd om iedereen te doden die tegen Duque en zijn beleid is. Het extreem-rechtse collectief zit achter veel van de doodsbedreigingen die zijn gestuurd naar politici, journalisten, leiders van etnische minderheden en mensenrechtenverdedigers.

Terwijl Duque de persoonlijke belangen van zijn bondgenoten afzet tegen degenen die worden bedreigd, gaat de angst op het platteland van Colombia onverminderd door. Landbouwvertegenwoordiger Enrique Monsalve werd zaterdag vermoord gevonden in Taraza, Antioquia, waardoor hij de 343e leider werd die sinds 2016 is vermoord, volgens het bureau van de Ombudsman.


Uren later werd gemeenschapsleidster Fabiola Fajardo vermoord gevonden in Simacota, Santander, waardoor zij het 344e dodelijke slachtoffer werd.



(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten