maandag 27 augustus 2018

Curaçao en Aruba willen ‘Papiamentu/Papiamento’ op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed

Beide eilanden gaan samen- werken op gebied van taal


Curaçao en Aruba hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend die ruimte biedt voor coöperatie tussen de landen op een aantal terreinen als taalbeleid, taalinfrastructuur, onderwijs in en van het Papiaments, onderwijs en onderzoek van Papiaments in het hoger onderwijs en wetenschap. Dat is op nationaal niveau. 

Op internationaal niveau zal er een gezamenlijke voordracht komen om ‘Papiamentu/Papiamento’ op te nemen op de lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed conform het Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Unesco. Zo is vastgelegd door minister Marilyn Alcalá- Wallé (PAR) van Onderwijs en Cultuur van Curaçao en haar Arubaanse collega’s Rudy Lampe (RED) van Onderwijs en Xiomara Ruiz-Maduro (MEP) van Cultuur, aldus vandaag, maandag 27 augustus 2018, het Antilliaans Dagblad.

Tussen de buur(ei)landen is overeengekomen, dat samengewerkt wordt ten aanzien van de taalinfrastructuur.

'Een taalcorpus, zo ook dat van het Papiaments, bevat onderscheiden taalelementen, van klein naar groot gerangschikt, zoals klanken (fonemen), schrift (orthografie), woorddelen (morfologie), woorden (lexemen), zinnen (syntaxis) en teksten (discourse). Daarvan zijn spelling, woordenschat en grammatica de meest herkenbare onderdelen van de basis voor de gebruikers van onze taal.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten