zaterdag 28 juli 2018

'Georkestreerde aanval van grootgrondbezitters en verkavelaars op Actiecomité Alcoa'

'Meerdere groepen azen op een deel van de Alcoa-nalatenschap'

Groep bewoners Palissadenweg opent onverwacht aanval op actiecomité 


Op 26 juli 2018 begaf een vertegenwoordiging van het Actiecomité Alcoa zich naar Residence Inn op uitnodiging van een groep bewoners van de Palissadenweg. De bewoners schreven in hun uitnodigingsbrief, dat zij zich ongerust maakten over berichten omtrent industrieel afval dat op diverse plaatsen in het stroomgebied van de Pararivier is begraven. In de voormalige mijngebieden is dat in de afgelopen decennia veelvuldig gebeurd. 

Een van de doelstellingen van het Actiecomité is, dat de Alcoa volledige openheid van zaken geeft over wat, waar, wanneer en hoeveel er begraven en gedumpt is. Ook wil het Actiecomité dat de resultaten van alle epidemiologische en milieu-onderzoeken die door de Alcoa zelf zijn uitgevoerd openbaar worden gemaakt of ter beschikking worden gesteld van onze gezondheidsautoriteiten. 

De leden van het Actiecomité gingen naar de bijeenkomst in de veronderstelling en de hoop dat de organisatoren de acties wilden ondersteunen. Dat bleek een vergissing te zijn. In plaats van ondersteuning te krijgen werd het Actiecomité geconfronteerd met een tot in de finesses georkestreerde aanval van grootgrondbezitters en verkavelaars, die vonden dat hun belangen zijn geschaad doordat een woordvoerder van het comité de Palissadeweg noemde in een opsomming van plaatsen waar er mogelijk industrieel afval is gedumpt. 

De bijeenkomst was openbaar en werd door de organisatoren gefilmd. 

De punt van de aanval was gericht op de heer Parmin Singotiko, de klokkenluider die in de jaren negentig door de Suralco werd ontslagen omdat hij geheime informatie over het dumpen van met cyanide verontreinigd afval had doorgespeeld aan vakbondsleider Fred Derby. Hij werd bestempeld als een oplichter en een leugenaar. Een ondernemer die in het gebied bezig is met arbeiders uit China door China betaalde volkswoningen op te zetten, was zo brutaal de heer Singotiko, onze working class hero, fysiek te bedreigen. Sprekers werden opgevoerd om te vertellen hoe zorgvuldig Alcoa zou zijn omgegaan met het giftige afval. Anderen vertelden dat zij hun hele jeugd in het gebied hebben doorgebracht en nooit ziek zijn geworden en dat zij zonder problemen vissen ('grote patakka’s') uit de mijnen hebben gegeten. De impliciete boodschap was dat het Actiecomité Alcoa onnodig mensen ongerust maakt. 

Het Actiecomité Alcoa betreurt het dat grootgrondbezitters en verkavelaars niet naar de regering of de multinational zijn gegaan om opheldering te vragen over de contentieuze milieusituatie, maar besloten hebben het Actiecomité in een kwaad daglicht te plaatsen. 

Het comité weet niet of er aan de Palissadeweg industrieel afval begraven is, maar meent dat dit zeer wel mogelijk is. Die informatie moet van de Alcoa en de regering komen. De acties van het comité dienen om deze informatie in het daglicht te brengen. Het comité is geen commissie van deskundigen, maar een groep activisten, die alle problemen in relatie tot de Brokopondo-overeenkomst in beeld en op de nationale agenda wil brengen. 

Uit de aanval van grootgrondbezitters en verkavelaars op het Comité blijkt, dat onze nationale eenheid in deze kwestie niet vanzelfsprekend is. Erger nog, deze eenheid wordt ondermijnd door mensen met bijzondere belangen. Het blijkt dat er meerdere groepen zijn die azen op een deel van de Alcoa-nalatenschap. Sommigen azen op de dam en de elektriciteitscentrale. Anderen willen de gronden in de voormalige mijngebieden. 

Het verhaal van mogelijke bodemvervuiling komt hen kennelijk niet goed uit. 

Het Actiecomité roept alle Surinamers op, in het bijzonder de bewoners van de mijngebieden, de arbeiders, de plantagebewoners, de Inheemsen en allen die belang hechten aan een schoon milieu voor onze nakomelingen, de komende acties te ondersteunen. 

Laat uw parlementariër weten dat u van hem of haar verwacht dat alle speciale belangen opzij worden gezet voor het nationaal belang. Het Actiecomité verwacht van het parlement dat het laat zien dat het niet in dienst staat van een bepaalde groep.

Alcoa moet stoppen met haar illegale ontmantelingswerkzaamheden, die ingaan tegen de letter en de geest van de Brokopondo-overeenkomst.

Namens Actiecomité Alcoa, 
Wim Bakker, Erlan Sleur, Xaviera Jessurun, coördinatoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten