zaterdag 28 juli 2018

Den Blauwvinger: Cash geldzendingen met omweg roepen natuurlijk vragen op, ook en vooral bij OM Nederland

COLUMN: Schimmige en in beslag genomen geldzendingen houden Suriname in de greep

– Suriname moet zijn financiële huishouding gewoon op orde hebben
– Surinaamse inmenging in een lopend Nederlands strafrechtelijk onderzoek


In april werd op verdenking van witwassen een bedrag van 19.5 miljoen euro, cash, door het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) geconfisqueerd dat de Centrale Bank van Suriname voor lokale commerciële banken naar Nederland had verzonden. Het zou gaan om gelden van de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank en de Finabank. 12 Miljoen euro is opgekocht via vijf cambio's (geldwisselkantoortjes), terwijl 7,5 miljoen afkomstig is van bedrijven, zo wist een nieuwswebsite althans te berichten. Het geld is bestemd voor internationale betalingen in euro's. Onlangs, medio juli, werd ook nog eens van de Republic Bank of Suriname een bedrag van 4 miljoen euro door de Nederlandse Justitie vastgehouden. Suriname stond op z'n kop en op z'n achterste benen.

Vermeende onschuld veinzen
Assembleeleden en de monetaire autoriteiten veinsden de vermeende onschuld. Waar haalde Nederland het recht vandaan om 'Surinaamse' euro's in beslag te nemen? En, niet onbekend in Suriname en haar koloniaal trauma, al snel werd geopperd, onder andere door coalitieleider André Misiekaba van de NDP, dat 'deze zaak politiek ingegeven lijkt'. Achterdocht en paranoia, ze zitten in de genen van velen.
VHP-parlementariër Krishna Mathoera ging zelfs zover, door te beweren, dat de regering een rechtszaak tegen Nederland moet aanspannen. 'Dan moet via de rechter gevraagd worden dat de inbeslagname opgeheven wordt, omdat het geld onrechtmatig in beslag is genomen', zei ze. Maar, de euro's zijn gewoon op gegronde juridische redenen geconfisqueerd vanwege de verdenking van witwassen. En, is dat zo vreemd? Nee toch?!

Cash euro's via bizarre omweg verzenden isd vragen om vragen....
Immers, contant miljoenen euro's versturen via Nederland naar banken in onder andere China en Trinidad & Tobago is op z'n zachtst gezegd vreemd. De Republic Bank in Suriname zond bijvoorbeeld die 4 miljoen euro via een KLM-vlucht naar haar hoofdvestiging op Trinidad & Tobago. Bij aankomst in Nederland werd deze zending echter oor de Nederlandse Justitie in beslag genomen. Nogal een bizarre omweg, terwijl er goede verbindingen rechtstreeks zijn.... De 19.5 miljoen euro moest naar de Bank of China, die het geld afneemt en giraal overboekt naar een rekening van de Centrale Bank van Suriname in Nederland....
Immers, contant miljoenen euro's versturen via Nederland naar banken in onder andere China en Trinidad & Tobago is ook curieus in het internet-banking tijdperk.

Coke-luchtje?
Natuurlijk zit er een luchtje aan en natuurlijk is de inbeslagname door Nederland gevolgd door een gerechtelijk onderzoek naar de herkomst van de miljoenen niet vreemd. Witwassen? Zou mogelijk kunnen zijn toch? De grote hoeveelheden inkomende en uitgaande ladingen cocaïne moeten toch ergens mee betaald, gefinancierd, worden?

Inmenging
En minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die zegt niet veel. Van enige transparantie is geen sprake - transparantie zou veel vragen kunnen beantwoorden en eventuele verkeerde conclusies rechtzetten - en het lokaal journaille graaft ook niet door. In een trieste poging – daarmee zichzelf en Suriname onsterfelijk belachelijk makend – om de euro's vrij te krijgen is Hoefdraad zelfs tevergeefs op een heen en weertje naar Nederland gevlogen. Zijn actie was feitelijk inmenging in een Nederlands lopend gerechtelijk onderzoek en dat kan het onderzoek schaden. Maar, dat is door niemand opgemerkt, laat staan gezegd.

Laat Suriname zich koest houden, terug in de mand kruipen en ervoor zorgen, dat de financiële huishouding en controlemechanismen binnen de staats(kas) op orde zijn alvorens ongefundeerd en ongenuanceerd in de richting van de Noordzee te gaan schreeuwen.

Hoogachtend.
Den Blauwvinger
28 juli 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten