dinsdag 26 juni 2018

Juridische strijd om plantage La Providence krijgt 10 juli mogelijk een eindvonnis

Kwestie La Providence vooral strijd tussen Paul Bueno de Mesquita en omstreden Nederlandse jurist Franc van Boekhold


 
De Ware Tijd schrijft vandaag, dinsdag 26 juni 2018, in een uitgebreid artikel, dat de bittere juridische strijd om eigendomsplantage La Providence na bijna elf jaar in de eindfase lijkt te zijn beland. Op 13 juni werden drie door de rechter gevoegde zaken opnieuw uitgesteld. De twee ruziënde partijen hopen dat de rechter op 10 juli eindelijk een uitspraak zal doen. 

Het conflict gaat tussen Paul Bueno de Mesquita en de in eigen land omstreden Nederlandse jurist Franc van Boekhold. Bueno de Mesquita meent, dat Van Boekhold de plantage onrechtmatig in zijn bezit heeft omdat de rechtzaken over de toewijzing van La Providence nog lopen. Daarnaast heeft hij een verzoek gedaan tot strafrechtelijke vervolging van Van Boekhold en anderen die naar zijn mening samen met de jurist een complot tegen hem hebben opgezet om de plantage onrechtmatig 'te veroveren' en door te verkopen.

Het verhaal vindt zijn oorsprong in 2001, toen Bueno de Mesquita - op 10 december van dat jaar - met toenmalig eigenaar Rolf Winckel, een aangetrouwd familielid, overeenstemming had bereikt over de verkoop van een deel van La Providence. Er werd afgesproken dat Bueno de Mesquita de koopsom over een periode van tien jaar mocht voldoen. In de notariële akte werd opgenomen dat de plantage vanaf 2001 in bezit van Bueno de Mesquita werd gesteld. De officiële overdracht zou plaatsvinden nadat de totale koopsom was betaald. Na de aanbetaling, zou de afbetaling zonder rente uitsluitend geschieden uit opbrengsten van houtkapactiviteiten die door derden op de plantage ontplooid zouden worden. Lukte dat niet in zijn geheel, dan zou de bejaarde Winckel de plantage bij overlijden aan de echtgenote van Bueno de Mesquita nalaten.

Door tegenvallende opbrengsten uit de houtkap ontstond een achterstand in de betaling. Hoewel Bueno de Mesquita wel, volgens lopende afspraken, een deel van de koopsom had betaald, heeft Winckel de plantage zonder aanmaningen een tweede keer verkocht. Bueno de Mesquita heeft vervolgens met succes beslag laten leggen op de plantage. Hij probeert al een decennium lang aan te tonen dat er onrechtmatig is gehandeld door de tegenpartij.

Eerst gaf Winckel volmacht aan Van Boekhold om beheersdaden uit te oefenen op hetzelfde terrein dat hij in 2007 al had verkocht. In 2012 verkocht hij het in de ogen van Bueno de Mesquita onrechtmatig. Van Boekhold betaalde er Srd 1.766.000 voor. Sindsdien is de plantage (volgens het hypotheekkantoor) in handen van de Stichting Beaumont, met Van Boekhold als enig bestuurslid. Die laatste probeerde de plantage vervolgens voor aanmerkelijk meer geld door te verkopen.

Dat lukte in datzelfde jaar bijna: Hubert Rampersad tekende namens zijn bedrijf Slier NV een koopovereenkomst voor acht miljoen Amerikaanse dollar. Rampersad wilde 'wilde iets aparts in Suriname neerzetten dat veel toeristen zou aantrekken'. Zijn droom was om er 'een soort palmeiland' te creëren. Het lukte hem uiteindelijk niet om het geld bij elkaar te krijgen en hij zag van de koop af. Van Boekhold eiste echter 800.000 Amerikaanse dollar schadevergoeding en wilde naar de rechter stappen. Uiteindelijk zag hij daar vanaf. Vervolgens heeft Van Boekhold de plantages via twee 'Surinaamse' makelaarskantoren, Remax en Surgoed, getracht van de hand te doen. Maar, die hebben zich vanwege de juridische perikelen teruggetrokken. Van Boekhold probeert het nu te verkopen via zijn bedrijf CVG Vastgoed, onder meer via advertenties in Surinaamse dagbladen.

Lees hier het vervolg van dit artikel in de Ware Tijd.

Lees ook:
http://www.larensbehoud.nl/internet/rss/readitem.asp?itemId=%2012707 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Ook-bedrijvendokter-Franc-van-Boekhold-verliest-rechtszaak-tegen-Google-215253 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Miljoenenbeslag-op-villa-faillissementsfraudeur-Franc-van-Boekhold-180351 
http://www.quotenet.nl/Nieuws/Rechter-dwarsboomt-nieuwe-job-fraudeur-Franc-van-Boekhold-196279
http://www.parbode.com/reportage/item/5197-la-providence-en-de-foute-jurist 
http://www.parbode.com/actueel/item/5164-bittere-strijd-om-een-plantage
http://www.parbode.com/actueel/item/5453-van-boekhold-draait-door

Geen opmerkingen:

Een reactie posten