dinsdag 26 juni 2018

Twee ziekmakende panden ministerie van SOAW in Punda voorlopig gesloten

Ambtenaren klagen over waterige ogen, opgezwollen lippen, braken en vermoeidheidsklachten


Een groep van ongeveer 50 ambtenaren van het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gaat, zolang er geen oplossing is voor de twee ziekmakende panden van het departement in Punda ,voorlopig niet meer daar werken. De panden zijn daarom vanaf vandaag tot nader orde gesloten. 

Vanochtend, dinsdag 26 juni 2018, bespreekt minister Hensley Koeiman (MAN) van SOAW de situatie met een vertegenwoordiging van het personeel, zo schrijft het Antilliaans Dagblad.

Koeiman verklaart begrip te hebben voor de ambtenaren die na een dag in het gebouw klagen over onder andere waterige ogen, opgezwollen lippen, braken en vermoeidheidsklachten. De bewindsman heeft aan zijn ambtenaren gevraagd om hem maximaal vier weken de tijd te geven om een besluit te nemen dat gebaseerd is op feiten en dat tegelijkertijd verantwoord is. De ambtenaren willen echter niet langer wachten, omdat zij al drie jaar klachten hebben. Zij hebben het gevoel dat hun klachten al heel lang niet serieus genomen zijn.

Volgens de bewindsman heeft het personeel van een van zijn voorgangers te horen gekregen, dat de ambtenaren met gezondheidsklachten zeurpieten zijn, maar dat hij meteen bij zijn aantreden werk heeft gemaakt van de ongezonde situatie in de panden. Zo heeft hij een architect de situatie van de gebouwen laten onderzoeken. De architect concludeerde aan de hand van het onderzoek, dat er twee opties zijn; óf er worden verbeteringen aan het pand aangebracht, óf het departement moet elders gehuisvest worden.

'Maar, het is eerst nodig om een lijst samen te stellen van de eisen waar een eventueel nieuw gebouw, of het huidige gebouw aan zou moeten voldoen', aldus de minister.

Toen het ministerie in Punda werd gehuisvest, is er niet zo’n lijst opgesteld. Afgezien daarvan erkent de minister, dat er in de huidige panden niet-ergonomische balies zijn. Het baliepersoneel heeft als gevolg daarvan ook nog eens extra lichamelijke klachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten