dinsdag 26 juni 2018

Den Blauwvinger: Suriname niet zo happig op statiegeld petflessen

COLUMN: Wetgeving komt maar niet van de grond en ondernemers werken niet mee

- Met lakse houding politici en bedrijfsleven blijven petflessen het milieu overal vervuilen en zorgen voor wateroverlast
- Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten


Het was NDP-Assembleelid Amzad Abdoel die afgelopen weekeinde via de Ware Tijd zei, dat de behandeling van de 'Wet houdende algemene regels tot het heffen van statiegeld op drankverpakkingen' vanwege 'praktische problemen' voorlopig is aangehouden. Die wet moet samen met de Wet Tarieven Afvalstoffen en Onderhoud Rioleringsstelsel onderdeel worden van de zogenoemde Milieuraamwet.

Winkeliers wars van statiegeld
Maar, naast die stroperige gang van zaken rond de totstandkoming van wetgeving, lopen winkeliers niet warm om statiegeld te betalen aan de consument. Ze vinden dat ze daarmee verlies zullen lijden. Ze zouden ook moeite te hebben met het creëren van een speciale opslagruimte in hun winkel voor flessen. Een ander punt is, dat met het heffen van statiegeld de kans bestaat dat de prijs van het product omhoog zal gaan, aldus Abdoel.

Tja, statiegeld in Suriname? Iedereen beweert zich te ergeren aan de vele gedumpte petflessen overval, de verstopte trenzen, kreekjes en afvoeren door vooral die gedumpte flessen met als gevolg bij de minste en geringste regenval ondergelopen percelen, straten en soms hele buurten. Maar, meewerken aan een oplossing? Nee hoor.

De afwijzende houding van winkeliers ten aanzien van statiegeld, die mede schuldig zijn aan de petflessenproblematiek, is veelzeggend. Ze zouden zich juist positief moeten opstellen en wegen vinden, in overleg met de regering en hun eigen organisaties, om (financiële) ruimte te creëren voor het innemen van statiegeldflessen. En niet meteen jammeren over statiegeld, zonder zich eens goed erin verdiept te hebben. Immers, statiegeld is in zoveel landen de gewoonste zaak van de wereld om bij te dragen aan een schoon milieu.

Assemblee ontbeert daadkracht
Daarenboven kampt Suriname met een gemakzuchtige, weinig daadkracht aan de dag leggende, Assemblee. Oppositie en coalitie moeten zich niet in de luren laten leggen door op voorhand jammerende winkeliers met zwakke argumenten tegen statiegeld, maar ze aansporen om wegen te vinden om de invoering van statiegeld op petflessen financieel en praktisch mogelijk te maken en gewoon de wet spoedig aannemen.

Het petflessenprobleem ettert al veel te lang door en moet een keer de wereld uit, uit bermen, uit trenzen, uit straten, uit rivieren en kreken en het meer, uit het zicht van de toerist...

Nemen winkeliers en Assemblee een schoon milieu wel serieus?
Blijven winkeliers en Assemblee laks,
dan nemen zij een schoon milieu niet echt serieus, en
dan blijft Suriname met een steeds groter wordend petflessenprobleem geconfronteerd worden en
burgers – mede door hun eigen asociale dumpgedrag – met door water ondergelopen percelen en straten.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 juni 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten