dinsdag 26 juni 2018

Grote mijnbouwers in Brazilië Samarco, Vale en BHP schikken voor 5,30 miljard dollar in rechtszaak

Desastreuze damdoorbraak in 2015 kostte 19 mensen het leven en verwoestte het milieu


Samarco en moedermaatschappijen Vale SA en BHP Billiton Ltd hebben een deal gesloten met de Braziliaanse autoriteiten voor een bedrag van 20 miljard reais (5,30 miljard dollar) in verband met de afwikkeling van een rechtszaak na een desastreuze damdoorbraak in 2015 die 19 mensen het leven kostte en het milieu vernietigde, zeiden Vale en BHP maandag 25 juni 2018.

De overeenkomst, ondertekend door Officieren van Justitie van de federale overheid en de staten Minas Gerais en Espirito Santo, verplicht verbeteringen aan te brengen in het bestuur van de Renova Stichting opgericht om slachtoffers van de ramp te helpen, zei Vale.




In een afzonderlijke verklaring zei BHP, dat de overeenkomst een termijn van twee jaar vastlegt om een ​​schikking te bereiken over een afzonderlijk 155 miljard reais-proces, dat opgeschort blijft terwijl de partijen blijven onderhandelen. Het gaf geen tijdlijn over licentieverlening en wanneer de werkzaamheden kunnen worden hervat.



'Het is goed dat het dichter bij een resolutie komt, en mogelijk een deel van het risico omzeilt (de schikking), gezien de eerdere cijfers die daar werden verspreid', zei portefeuillebeheerder Andy Forster van Argo Investments in Sydney, die bedrijven heeft binnenin BHP. 'Maar, het is nog steeds onzeker over wat de omvang van de totale regeling eigenlijk zou kunnen zijn.'

De ergste milieuramp van Brazilië vond plaats toen een dam, die was ontworpen om mijn afval tegen te houden, barstte en een spoor van verwoesting achterliet van honderden kilometers. Een deel van de voorwaarden van de op maandag aangekondigde overeenkomst omvat een grotere rol voor de getroffen mensen in de bestuursorganen van Renova.

De deal markeert een belangrijke mijlpaal voor Samarco, maar het staat nog steeds voor een forse schuldenlast en weinig duidelijkheid over wanneer het belangrijke vergunningen zou kunnen krijgen om de operaties te hervatten.

Vale heeft gezegd, dat het verwacht dat het bedrijf in 2018 of begin volgend jaar de activiteiten zal hervatten, maar heeft de voorspellingen verschillende keren gewijzigd. De mijn heeft nog steeds twee vergunningen nodig om opnieuw op te starten en het ontbreken van een duidelijke tijdlijn maakt het moeilijker voor de bedrijven om opnieuw te onderhandelen over de schuldenlast, hebben bronnen aan Reuters verteld.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten