zaterdag 16 juni 2018

Terwijl veel Surinamers moeten hosselen trekt regering Srd 7 miljoen uit voor bezoek Indiase president Ram Nath Kovind

Minister Pollack-Beighle: 'Bezoek is een investering voor Suriname'

'Bedrag haast niet te vergelijken met gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd'


Terwijl veel Surinamers moeten hosselen en velen vaak te lang moeten wachten op salaris, betaling van nota's of subsidie, stelt de regering voor het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind - 19, 20 en 21 juni - Srd 7 miljoen beschikbaar. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa) zegt vandaag, zaterdag 16 juni 2018, via de staatsspreekbuis Nationaal Informatie Instituut, dat dit bedrag haast niet te vergelijken is met de gestes en projecten die door India zijn uitgevoerd en nog zullen worden uitgevoerd in Suriname. Waar het bedrag exact, concreet, aan wordt uitgegeven wordt niet vermeld.

Tot op dit moment is er vanuit het gereserveerde bedrag ongeveer drie miljoen Surinaamse dollar besteed aan het bezoek. De minister garandeert, dat er geen sprake zal zijn van onnodige uitgaven en noemt dit bezoek een investering voor Suriname. Volgens haar is het belang van dit bezoek te groot voor ons land om er lichtvaardig mee om te gaan. De voordelen van dit bezoek zullen volgens Pollack-Beighle duidelijk zijn voor de totale samenleving en zelfs generaties lang merkbaar zijn.

'Een groot deel van onze Surinamers is afkomstig uit India', brengt de minister het begin van de jarenlange band tussen Suriname en India in herinnering. De komst van de groep Indiërs 145 jaar geleden, heeft volgens haar een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele diversiteit. Maar, ook op economisch gebied heeft dit voor verandering gezorgd.

India speelt onder meer als onderdeel van de BRICS een hele grote rol in de wereld. BRICS is de associatie van de vijf opkomende economieën Brazilië, Rusland, India China en Zuid-Afrika. India neemt een voorname plaats in in het buitenlands beleid, dat gevoerd wordt door het BuZa-ministerie.

Beighle-Pollack benadrukt, dat partijen elkaar als volwaardige partners behandelen. Het ontwikkelen van traditionele medische systemen is een van de voordelen die dit bezoek met zich meebrengt. Deze industrie heeft volgens de minister de potentie om zich te ontwikkelen tot een miljardenindustrie. Suriname zou in deze als medische hub kunnen dienen voor de regio.

Ook zal India een kredietlijn van tachtig miljoen ter beschikking stellen van ons land waaruit onder meer projecten gefinancierd kunnen worden om het binnenland te voorzien van zonnestroom. Daarnaast mag ook de medische sector rekenen op een aanzienlijke ondersteuning, betoogt de minister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten