zaterdag 16 juni 2018

Cocateelt in Colombia bereikt qua hoeveelheid historisch hoogtepunt

(Bron foto: ministerie van Defensie)
188.000 Hectare gebruikt om basisingrediënt cocaïne te telen, stijging 23% ten opzichte van 2017

- De cocateelt is sinds 2013 bijna verviervoudigd
- Inkomsten uit drugs en andere illegale activiteiten als goudwinning voeden herbewapening paramilitaire groepen en dissidente FARC-groepen


De cocateelt in Colombia is omhoog geschoten naar niveaus die in de geschiedenis van de cocaïnehandel ongezien waren, heeft de minister van Defensie donderdag 14 juni 2018 bevestigd.  

Volgens het SIMCI-meetsysteem (Sistema Integrado de Monitoreo de Cultivos Ilícitos). dat wordt beheerd door de nationale overheid en de Verenigde Naties, werd 188.000 hectare gebruikt om het basisingrediënt voor cocaïne te telen. Dit is een stijging van 23% ten opzichte van vorig jaar toen de regering begon met twee ambitieuze strategieën tegen narcotica om de illegale industrie de kop in te drukken


Het aantal wordt naar verwachting binnen enkele maanden bevestigd door het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit

Volgens het ministerie van Defensie werd 50.000 hectare met geweld uitgeroeid in 2017. Het Post-Conflicto ministerie zei, dat er sinds mei vorig jaar nog eens 16.750 hectare vrijwillig is uitgeroeid.

Toch is de cocateelt sinds 2013 bijna verviervoudigd. Boeren vervangen eenvoudig gedwongen vernietigde gewassen door nieuwe. Alleen de vrijwillig vernietigde gewassen worden gemonitord om recidive te voorkomen.

De toename van de cocateelt is een grote slag voor het vredesproces van het land met gedemobiliseerde FARC-guerrillastrijders (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia). De inkomsten uit drugs en andere illegale activiteiten zoals goudwinning voeden de herbewapening van paramilitaire groepen en dissidente FARC-groepen die de vooruitgang van het demobiliseren en ontwapenen van de guerrillastrijders ongedaan kunnen maken.

De FARC controleerde veel van de gebieden waar coca wordt verbouwd en heeft actief boeren geholpen hun coca-gewassen te verwijderen, legale gewassen te zaaien en zich bij de legale economie aan te sluiten. Rivaliserende groepen en drugshandelaren hebben zich echter heftig tegen de strategie verzet. Meer dan 200 cocaboeren zijn het afgelopen jaar vermoord, aldus hun federatie.

De veiligheidstroepen van Colombia hebben geen controle over het verlaten FARC-gebied en kunnen de guerrilla's en paramilitaire groepen die het platteland regeren niet confronteren. De oorlog tegen drugs, die ooit door de voormalige Amerikaanse president Richard Nixon was aangekondigd, lijkt voorbij te zijn en de narco's lijken gewonnen te hebben.

Bogota en Washington DC hebben sinds vorig jaar geweten, dat hun gezamenlijke anti- narcoticastrategie faalde, en dat is volgens sommigen al decennia lang.

De Verenigde Naties zijn vorig jaar met Colombia gaan samenwerken in een poging om de leefomstandigheden in de verarmde coca-groeiende gebieden te verbeteren en boeren in staat te stellen deel te nemen aan de legale economie door middel van gewasvervanging. Om deze inspanning te ondersteunen, hebben Amerikaanse en Colombiaanse functionarissen een vijfjarenplan opgesteld, waarin ze hopen de cocateelt de helft te verminderen, rekening houdend met internationale inspanningen om coca te verminderen door ontwikkeling en gewasvervanging.

In tegenstelling tot het mislukte 'Plan Colombia', dat coca probeerde uit te roeien door middel van bespuiting vanuit de lucht en gedwongen uitroeiing, hebben de twee landen een lange termijn strategie ontwikkeld die de cocateelt in 2023 moet hebben teruggedrongen. Terwijl ze doorgaat met het volgen van repressieve methoden zoals bespuiting vanuit de lucht en gedwongen uitroeiing, heeft de VS gezworen om ook te investeren in plattelandsontwikkeling en meer inspanningen om de transnationale drugshandel- en witwasorganisaties, die de belangrijkste elementen van de drugshandel vormen, te ontmantelen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten