zaterdag 16 juni 2018

Radiologische klinieken blijven kosten in rekening brengen bij verzekerden

Particuliere radiologische klinieken leggen instructie minister Elias naast zich neer

'Om de kwaliteit te kunnen garanderen, is het noodzakelijk de tarieven te verhogen'


Starnieuws bericht vandaag, zaterdag 16 juni 2018, dat verzekerden bij Assuria, Self Reliance en Parsasco ermee geconfronteerd worden, dat voor radiologisch onderzoek betaald moet worden. Ziekenhuizen houden zich aan de instructie van minister Antoine Elias van Volksgezondheid, maar verschillende particuliere radiologische klinieken leggen deze naast zich neer. 

De overheidsinstellingen zijn niet in staat alle diensten, zoals het maken van een CT Scan en MRI, te verlenen. Uiteindelijk moeten patiënten die dringend hulp nodig hebben, toch bij particuliere klinieken terecht. Ook verzekerden bij het Staatsziekenfonds (SZF) moeten bijbetalen, zonder dat de extra kosten vergoed worden.

Mensen worden onaangenaam verrast met de mededeling, dat hun verzekering en een verwijsbrief van de arts niet voldoende zijn om geholpen te worden. Ze moeten de fikse verhoging ook betalen. Bij restitutie krijgen de verzekerden slechts een deel van het geld terug. Zij moeten ondanks hun verzekering het verschil uit eigen zak betalen. Het SZF vergoed Srd 1.200 voor een MRI. De ongeveer Srd 800 moeten patiënten zelf betalen.

De radiologische klinieken hebben aangegeven dat de tarieven, die vanaf 2012 gelden, achterhaald zijn. De Srd is enorm gedevalueerd, waardoor zij niet in staat zijn hun dienstverlening met deze tarieven op niveau te houden.

Radioloog Ben Halfhide, van radiologie kliniek Halfhide/Hofwijk zegt, dat om de kwaliteit te kunnen garanderen, het noodzakelijk is om de tarieven te verhogen. Hij benadrukt, dat particulieren enorme investeringen doen en hun apparaten regelmatig moeten laten onderhouden door de fabrikant. Met de tarieven van 2012 is het niet mogelijk de kwaliteit te blijven garanderen. Ook kan er niet gewacht worden op de minister tot er een oplossing komt.

Op 18 mei heeft een bespreking plaatsgevonden op het Kabinet van de Vicepresident. Daarin is aangegeven, dat de regering op zoek zal gaan naar een oplossing voor de achterhaalde tarieven van de radiologische zorg. De radiologische klinieken stellen dat ze niet onder de kostprijs zorg kunnen verlenen. Er is volgens hen geen rek meer in.

Halfhide zegt, dat er geen concrete afspraken gemaakt zijn met de minister, noch zijn er nadere berichten ontvangen, dat nieuwe tarieven binnen drie maanden zullen worden vastgesteld. Hij is er sceptisch over dat minister Elias daadwerkelijk met een aanvaardbare oplossing zal komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten