donderdag 14 juni 2018

Korps Politie Suriname presenteert spoedig actuele data over criminaliteit

Weerspannigheid van burgers tegen politie is fors toegenomen


Waarnemend korpschef Roberto Prade: 'Veiligheidsgevoel is een subjectieve zaak, ik voel me veilig'


Het Korps Politie Suriname (KPS) zal spoedig geactualiseerde data over de criminaliteitssituatie in Suriname aan de samenleving presenteren. Daaruit zal onder andere blijken, dat de afgelopen periode weerspannigheid van burgers tegen de politie hard is toegenomen. Dat zei de nieuwe waarnemend korpschef Roberto Prade woensdag tijdens een persconferentie, aldus de Ware Tijd donderdag 14 juni 2018.

Steeds meer mensen ageren tegen de politie of weigeren instructies van agenten op te volgen. De politiecommissaris merkte op, dat alom geluiden worden gehoord dat het veiligheidsgevoel onder burgers is afgenomen. Volgens hem is er hier sprake van een 'subjectieve' zaak. 'Ik voel me veilig', zei Prade.

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie merkte op, dat de politie ook wordt geconfronteerd met veranderde maatschappelijke verhoudingen. Als voorbeeld noemde hij het gebruik van social media en het verspreiden van filmbeelden en berichten die vaak voor opschudding zorgen in de samenleving. Getrouw: 'Politiewerk heeft meerdere gezichten. De politie is de sterke arm van de Staat en heeft repressieve taken waarbij soms geweld moeten worden toegepast. Aan de andere kant is de politie ook service gericht, de hulpverlener.'

Vooral het oordeel dat burgers hebben over de eerlijkheid en rechtvaardigheid van de procedures die door de autoriteiten worden gehanteerd bij het nemen van beslissingen is volgens hem cruciaal. Daarom worden alle incidenten 'op hun merites onderzocht en daar waar nodig worden er tuchtmaatregelen getroffen'.

Hij voert verder aan, dat aangezien de politie vaak onder stresssituaties werkt agenten soms op een bepaalde manier impulsief kunnen reageren. Getrouw: 'Ondanks hun training kan de politiemens niet op iedere denkbare situatie trainen. Dit verklaart ook voor een deel waarom politiemensen verschillend reageren op gelijksoortige situaties. Desalniettemin zal niet worden getolereerd, dat er inbreuken aan het gezag van het KPS zullen worden gedaan. Daartegenover zal er aanscherping van zowel de gedragscode als het praktisch politie optreden plaatsvinden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten