donderdag 14 juni 2018

Honderden Venezolaanse kinderen slachtoffer van kinderarbeid in Colombia

Zo'n 850.000 kinderen van 5 - 17 jaar oud werken en gaan niet naar school 



Een campagne in Colombia om kinderarbeid uit te roeien ontdekte, dat bijna 5.000 kinderen in de afgelopen drie maanden werkten, waaronder honderden uit economisch geteisterd Venezuela, zei de regering dinsdag 12 juni 2018. 

Hoewel het aantal kinderarbeid de afgelopen jaren is gedaald, zijn er naar schatting ongeveer 850.000 kinderen van 5 tot 17 jaar oud die volgens de cijfers werken en niet naar school gaan, of helemaal niet. Van de 5.000 gevallen van kinderarbeid die werden aangetroffen, werd meer dan een derde blootgelegd door mobiele eenheden van de overheid op boerderijen en op straat, terwijl minder dan de helft werd gemeld via een gratis telefonische hotline, volgens het Colombiaanse kinderbeschermingsagentschap (ICBF, Instituto Colombiano de Bienestar Familiar).

Volgens de Colombiaanse wetgeving mogen kinderen onder de 15 jaar niet werken en mag geen enkel kind in een gevaarlijke baan werken dat een risico voor de gezondheid of het leven vormt. 'We hebben kinderen gevonden die op markten werken, in openbare ruimtes, bij de verkeerslichten, op het platteland', vertelde Karen Abudinen, hoofd van ICBF, dinsdag aan de media.


Het ICBF heeft sinds maart 350 Venezolaanse kinderen geïdentificeerd die het slachtoffer waren van kinderarbeid in Colombia, vooral in die provincies die een grens met Venezuela delen, zei Abudinen. In de noordelijke grensstad Cucuta in Colombia zijn Venezolaanse tieners te zien die werken als straatverkoper en jonge kinderen bedelen met hun ouders op trottoirs.


Ongeveer 672.000 Venezolanen zijn Colombia binnengestroomd, legaal en illegaal, sinds 2015, volgens de Colombiaanse autoriteiten, gevlucht voor d economische crisis en ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. Mensen die naar Colombia migreren zonder paspoort en werkvisum zijn kwetsbaar voor arbeidsuitbuiting, heeft het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) in Colombia gezegd.

Samen met armoede zijn de cijfers van kinderarbeid de lokale culturele attitudes. Werk wordt gezien als het bouwen van karakter, als een normaal onderdeel van ontwikkeling en als een verantwoordelijkheid die kinderen moeten bijdragen aan het huis. Abudinen noemde het 'een cultureel probleem dat we niet kunnen negeren'.

De gezamenlijke bewustworrdingscampagne tegen kinderarbeid begon in februari, die ook mensen aanmoedigt om naar voren te komen en gevallen van werkende kinderen te melden.

'Kinderarbeid is een factor van ongelijkheid, omdat een kind dat werkt, niet dezelfde kansen heeft als degenen die studeren', zei Abudinen in een verklaring.

(Suriname Mirror/ReliefWeb/Thomson Reuters Foundation/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten