donderdag 14 juni 2018

Jaitsen Jainandun Singh (72) wordt mogelijk nog dit jaar vrijgelaten

Singh zit al 34 jaar gevangen in de Amerikaanse San Quentin State Prison


De Surinaamse Nederlander Jaitsen Jainandun Singh, die in de Verenigde Staten in 1986 werd veroordeeld voor huurmoorden op zijn vrouw en dochter, wordt mogelijk vrijgelaten. De 72-jarige Singh zit al 34 jaar gevangen in de San Quentin State Prison, op grond van een discutabel proces, schrijft de NOS woensdag 13 juni 2018, aldus Waterkant.net.

Volgens de omroep rammelde het proces en was het verloop van zijn proces omstreden. Zo hebben de broer en de weduwe van een van de vermoedelijke daders een verklaring ondertekend, waarin staat dat Singh niets met de moorden te maken had.



Verder is de getuigenverklaring waarop het vonnis rust, door een corrupte aanklager gekocht en een ontlastende getuigenis van de destijds 14-jarige zoon van Singh heeft nooit een rol in het proces gespeeld, schreef de Volkskrant.

In de tweede helft van dit jaar besluit een commissie in Californië over een vervroegde vrijlating van Jaitsen Jainandun Singh, schrijft minister Blok van Buitenlandse Zaken woensdag 13 juni aan de Tweede Kamer (zie onderaan).

Lees hier in De Volkskrant meer over de achtergrond van deze zaak.

https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2018Z11199&did=2018D33613

'Op 18 mei 2018 verzocht de griffier van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken van uw Kamer mij om openbaarmaking van één passage uit de vertrouwelijke Kamerbrief van 14 mei 2018 over gedetineerdenbegeleiding in de Verenigde Staten (kenmerk Min-BuZa.2018.628-169). 

Tegen openbaarmaking van deze onderstaande passage heb ik geen bezwaar. De informatie is in lijn met de informatie die uw Kamer in andere correspondentie eerder toeging, zoals in de antwoorden op schriftelijke Kamervragen van 17 november 2017 (nrs. 448 en 449). De consulaire bijstand aan de heer J.S. wordt langs bestaande lijnen voortgezet. 

Voorts geldt dat de heer J.S. naar verwachting in de tweede helft van dit jaar in Californië zal verschijnen voor de parole commissie die kan besluiten over een vervroegde vrijlating. 

Nederland heeft steun uitgesproken voor een vervroegde vrijlating op humanitaire gronden en zal dit ook de komende tijd bij alle passende gelegenheden doen. 

De Minister van Buitenlandse Zaken,
Stef Blok'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten