donderdag 14 juni 2018

In 15 maanden tijd zijn meer dan een miljoen Venezolanen naar Colombia vertrokken

(Bron foto: AFP)
Venezolanen in Colombia die zich niet registreren worden teruggestuurd


Meer dan een miljoen mensen hebben de afgelopen 15 maanden Venezuela verlaten naar Colombia en verwacht wordt dat de stroom zal doorgaan, zei de Colombiaanse regering woensdag 13 juni 2018, terwijl Venezuela een diepe economische crisis doormaakt. 

Een tweemaandelijks nationaal onderzoek om migranten op te sporen, toonde dat gedurende de 15 maanden 442.462 Venezolanen zonder visum, afgestempelde paspoorten of tijdelijke toestemming om te blijven waren aangekomen. Nog eens 376.572 Venezolanen hadden wettelijke toestemming. Bovendien keerden ongeveer 250.000 Colombiaanse burgers die in Venezuela woonden ook naar huis terug in die periode.

'Meer dan een miljoen mensen zijn in de afgelopen 15 maanden van Venezuela naar Colombia geëmigreerd, waaronder 250.000 Colombianen die terugkeerden en 819.000 Venezolanen met de intentie om te blijven', vertelde Felipe Munoz, de directeur grensissues van de Colombiaanse regering, aan journalisten.

Colombia had Venezolanen gevraagd zich te laten registreren als ze geen werk- of toeristenvisum, dubbel staatsburgerschap of een andere vorm van formele toestemming hadden om in Colombia te blijven. De overheid heeft gezegd, dat de informatie bedoeld is om te helpen begrijpen welke middelen nodig zijn voor scholing, medische zorg en andere diensten.

Venezolanen zonder papieren die zich niet in de volkstelling hebben geregistreerd, zijn onderhevig aan deportatie, zei Christian Kruger, het hoofd van het Migratiebureau.

'Het is duidelijk dat wanneer de problemen van Venezuela op het gebied van voeding en gezondheid blijven bestaan, deze cijfers zullen blijven groeien. We kunnen niet denken dat het zal afnemen', zei Kruger.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten