zondag 13 mei 2018

Venezuela vraagt VS uitlevering van twee Venezolaanse zakenlieden

(Bron foto: Twitter)
Roberto Rincon en Abraham Shiera hebben functionarissen van PdVSA omgekocht

Regering-Maduro maakt jacht op 'financiële maffia'


De hoofdaanklager van Venezuela, Tarek William Saab, zei vrijdag 11 mei 2018 in een persconferentie, dat zijn kantoor momenteel een uitleveringsverzoek aan het voorbereiden is voor twee Venezolaanse zakenlieden, die naar verluidt in Texas in de Verenigde Staten veroordeeld gaan worden wegens het uitvoeren van een uitgebreid omkopingsplan. 

Roberto Rincon en Abraham Shiera werden in 2015 in de VS aangehouden en hebben schuld bekend van het omkopen van functionarissen van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij Petroleos de Venezuela S.A., of PdVSA, om lucratieve contracten af te sluiten.



In 2016 merkte de PdVSA, dat het 'slachtoffer van fraude' was en de inkoopafdeling verzocht de rechter om Rincon en Shiera het bedrijf te vergoeden voor financiële verliezen voor een bedrag van '600 miljoen dollar'.

Saab ging vrijdag verder en zei, dat de zakenlieden verantwoordelijk zijn voor de verduistering van 1,16 miljard dollar van de staatsoliemaatschappij.


'Beide burgers zouden hier moeten zijn, en het Openbaar Ministerie zal alle formaliteiten aanwenden zodat ze krachtens de Venezolaanse Justitie vervolgd kunnen worden, zoals het zou moeten zijn', zei Saab.

Zijn kantoor is ook actief op zoek naar twaalf andere mensen, terwijl de Venezolaanse regering heeft beloofd corruptie te bestrijden.

(Bron foto: noticias24)
De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft gezegd, dat zijn regering ook achter 'financiële maffia' aanzit. Tijdens een persconferentie vorige week zei hij, dat autoriteiten 250 bankfunctionarissen en werknemers hadden aangehouden die miljoenen Venezolaanse bolivars hadden overgeheveld - de nationale valuta.

Dagen voor zijn aankondiging hadden overheidsfunctionarissen een illegale valuta-extractie-operatie ontdekt die ze 'Manos de Papel' noemen, die naar verluidt de Venezolaanse economie aanvallen door de illegale overbrenging van de munteenheid van Venezuela uit het land, voornamelijk naar Colombia.

De Venezolaanse vicepresident Tareck El Aissami heeft aangekondigd, dat 1.333 rekeningen - grotendeels van de Banesco-bank - geblokkeerd zijn wegens transactie-onregelmatigheden die zijn onthuld door het 'Manos de Papel'-onderzoek op 3 mei.


(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten