zondag 13 mei 2018

'De Lima Groep moet druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro opvoeren'

(Bron foto: Twitter)
Chili's minister van BuZa Ampuero wil 'niet zomaar een verklaring' van Lima Groep


De Lima Groep, van voornamelijk Latijns-Amerikaanse landen, zou de druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro moeten verhogen naar een 'nieuw niveau', wanneer het deze week in Mexico Stad bijeenkomt, zei de minister van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Chili zaterdag 12 mei 2018 in de Chileense krant La Tercera. De Lima-groep, die vorig jaar werd gevormd om druk uit te oefenen op Venezuela, bestaat uit Argentinië, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Guyana, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Peru en Sint Lucia.

Roberto Ampuero, die in de Verenigde Staten is voordat hij de laatste vergadering in de Lima-groep bijwoont die vóór de presidentsverkiezingen van Venezuela op 20 mei staat gepland en die veel landen hebben gezegd niet te zullen erkennen, voegde eraan toe, dat Chili zijn lege ambassadeurszetel in Caracas niet mag invullen als een ​​'duidelijk signaal'.

'Als er een verklaring van de Lima Groep is ... kan het niet zomaar een verklaring zijn', zei Ampuero tegen La Tercera. 'Het moet een verklaring zijn van een nieuwe kwaliteit, van een nieuw niveau.'

De algemene verwachting is, dat Maduro de verkiezingen gaat winnen in een stemming die de mainstream oppositie boycot, omdat twee van de meest populaire figuren zijn uitgesloten van deelname en het verkiezingsbestuur en de rechtbanken tegen de regering aanleunen.

De opmerkingen van Ampuero komen nadat de Amerikaanse vicepresident Mike Pence deze week tegen een regionaal orgaan zei, dat zijn leden meer moeten doen om Maduro te isoleren, die de Verenigde Staten beschuldigt van de recessie en hyperinflatie van Venezuela, die voedseltekorten hebben veroorzaakt en een uittocht van migranten naar de buurlanden hebben gesimuleerd .

Maduro zegt, dat Washington en zijn 'lakeien' in de regio het kapitalisme in Venezuela via een coup willen omverwerpen om de oliebronnen van de OPEC-natie in handen te krijgen.

Ampuero zei, dat een van de maatregelen die de lidstaten van het blok kunnen nemen, een striktere controle zou kunnen zijn op de mogelijkheid van Venezolaanse ambtenaren om hun grondgebied te betreden, maar hij zei dat de maatregelen de Venezolaanse bevolking niet zouden moeten treffen. De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben reeds financiële sancties tegen leden van de regering Maduro ingevoerd.

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten