zondag 13 mei 2018

Twee Colombiaanse milieuactivisten, die zich verzetten tegen bouw waterkrachtcentrale, vermoord

Hugo Albeiro George Perez en Luis Alberto Torres Montoya zetten zich in tegen bouw  waterkrachtcentrale op de Cauca-rivier

(Bron foto: Twitter)

In het noordoosten van Colombia zijn deze maand twee milieuactivisten die zich verzetten tegen de bouw van een waterkrachtcentrale, samen met twee van hun familieleden vermoord. Dat zegt de Internationale Federatie voor de Mensenrechten (FIDH, Fédération internationale des droits de l'homme). 

Het Observatorium voor de Bescherming van Mensenrechtenactivisten, een gemeenschappelijk orgaan van de FIDH en de Wereldorganisatie Tegen Marteling (OMCT, Organización Mundial Contra la Tortura), werd op de hoogte gebracht van de moorden op Hugo Albeiro George Perez en Luis Alberto Torres Montoya.



De organisatie drukt haar 'grote bezorgdheid' uit. De twee mannen waren lid van de beweging Rios Vivos Antioquia (Levende Rivieren Antioquia). Ze zetten zich in tegen de bouw van een waterkrachtcentrale op de Cauca-rivier in Ituango.


De constructie van de grootste dam van het land startte in 2011, zou dit jaar afgerond moeten zijn en moet in 17 procent van de energie in het land voorzien.

Hugo Albiero werd op 2 mei samen met zijn neef Domar Zapata neergeschoten in Valdivia, iets verderop langs de oevers van Cauca. Op 8 mei was Luis Alberto, en zijn broer Duvian Correa, hetzelfde lot beschoren. De moorden vonden plaats na een grote mobilisatie tegen de Hidroeléctrica de Pescadero-Ituango. Tegenstanders klagen met name de verplichte huisuitzettingen en het gebrek aan compensaties aan.



(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten