zondag 13 mei 2018

Indiaas vicepresident M Venkaiah Naidu voert gesprekken met topleiders van Peru in Lima

De twee landen vieren 55 jaar diplomatieke banden 

(Bron foto: Twitter)
- Indiase regering wil farmaceutische bedrijven in India in staat stellen productiefaciliteiten voor generieke geneesmiddelen in Peru op te zetten
- Peru gebrand op een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met India


Vicepresident M Venkaiah Naidu van India heeft uitgebreide gesprekken gevoerd met de topleiders van Peru tijdens zijn bezoek vrijdag 11 en zaterdag 12 mei 2018, en 55 jaar diplomatieke betrekkingen gevierd. 


Het Peruaanse leiderschap besloot de handelsbetrekkingen met India aanzienlijk te verbeteren, omdat het erkent dat Peru kan leren en kan profiteren van het succesverhaal van India. De twee landen vierden vrijdag 11 mei 2018 55 jaar diplomatieke banden in Lima.


Tijdens de besprekingen op delegatieniveau sprak Naidu over de kracht van India in de levering van onder andere hoogwaardige en kosteneffectieve generieke geneesmiddelen, informatietechnologie, defensiemateriaal, wetenschap en technologie en ruimtetoepassingen.


De Peruaanse premier Cesar Villanueva Bardales, die een delegatie van vier ministers en hoge ambtenaren leidde, merkte op dat India een leider is in de farmaceutische sector en dat Peru hiervan kan profiteren.


Peru's minister van Buitenlandse Zaken Nestor Popolizio Bardales zei, dat India het verdient om een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad te zijn, in overeenstemming met zijn omvang, rol en verantwoordelijkheden in wereldaangelegenheden. Hij herhaalde ook de steun van Peru aan India in dit opzicht.


Minister van Volksgezondheid Silvia Pessah Eljay opperde, dat de Indiase regering de farmaceutische bedrijven in India in staat zou stellen productiefaciliteiten voor generieke geneesmiddelen in Peru op te zetten. Peru stemt ermee in om probleemloze registratie van Indiase farmabedrijven voor de levering van medicijnen te overwegen.


Minister van Buitenlandse Handel en Toerisme Rogers Valencia Espinoza zei, sprekend over het potentieel van bilaterale handel tussen de twee landen, dat Peru gebrand is op een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst met India. Hij stelde, dat er in dit verband al twee discussieronden zijn gevoerd en dat de derde ronde in augustus in Delhi zal worden gehouden. Hij benadrukte, dat deze overeenkomst ten vroegste moest worden gesloten om tot wederzijds voordeel te komen. Verwijzend naar het succes van het centrum voor informatietechnologie in Peru, opgericht door India, zei Peru dat er meer van dergelijke centra in andere delen van het land zouden kunnen worden gestart.



Eerder, tijdens zijn gesprekken met de Peruaanse president Martín Vizcarra, zei Naidu dat 55 jaar diplomatieke banden tussen de twee landen een belangrijk oriëntatiepunt is en dat het tijd is om de prestaties tot nu toe te beoordelen om een duidelijk verloop van actie in kaart te brengen om hun volledige potentieel te realiseren.

De Peruaanse president zei, dat zijn land nauwlettend toeziet op de vooruitgang van India in verschillende sectoren, waaronder de overgang van een agrarische economie naar een IT-leider met sterke capaciteiten op het gebied van wetenschap en technologie en de ruimtevaartsector. India's bezorgdheid over het terrorisme delend,  zei Vizcarraen dat terrorisme nieuwe uitdagingen opwerpt. . Daarom moet de wereldgemeenschap samenwerken om de dreiging in al zijn verschillende vormen en vormen tegen te gaan.

Na de besprekingen op het niveau van de delegaties hebben India en Peru ook een overeenkomst ondertekend over samenwerking op het gebied van nieuwe en hernieuwbare energie. Peru is een van de oprichters van de International Solar Alliance, die werd gelanceerd door premier Narendra Modi tijdens de VN-klimaatconferentie 2015 in Parijs.


(Suriname Mirror/Times of India/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten