vrijdag 13 april 2018

'Marrons zien zichzelf niet meer weerspiegeld in de regering'

ABOP hekelt gebrek aan ministers van marronafkomst binnen regering 

'De inheemsen en Javanen zijn ook niet in de regering van Bouterse'


Het is voor ABOP- parlementariër Marinus Bee nog steeds onduidelijk waarom president Desi Bouterse ex-minister Joan Dogojo heeft vervangen bij Sport- en Jeugdzaken. 'Waarom is Joan Dogojo bedankt?' veroeg Bee donderdag in de openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). 

De ABOP’er verwees naar artikel 90 lid 2 van de Grondwet waarin staat, dat de president verantwoording verschuldigd is aan DNA en eiste hiermee opheldering van tenminste de vicepresident, die op dat moment aanwezig was in de vergaderzaal.

Waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva wees Bee erop, dat hij zich moest houden aan het overbrengen van felicitaties aan de pas gepresenteerde zes ministers. Volgens Bouva was de vraag van Bee een politieke vraag, die alleen door de president kan worden beantwoord.

ABOP-Assembleelid Edward Belfort zegt vrijdag 13 april 2018 in het Dagblad Suriname, dat het opvallend is dat Dogojo als enige minister van marronafkomst toch door het staatshoofd is bedankt.  

'Terwijl duizenden marrons in 2015 op de NDP hebben gestemd, maar ze zien zichzelf niet meer weerspiegeld in de regering. De inheemsen en Javanen zijn ook niet in de regering van Bouterse, terwijl vooral de inheemsen massaal voor Bouterse hebben gestemd, denkende dat hij ook inheems is.' Volgens hem moeten de ogen van deze groepen nu eindelijk open gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten