woensdag 14 februari 2018

Surinaamse verdachte (33) moord De Clercqstraat, Amsterdam, aangehouden

Verdachte zou ook betrokken zijn geweest bij voorbereiding van een liquidatie in Almere


Het Openbaar Ministerie Nederland bericht vandaag, woensdag 14 februari 2018, dat de politie op 19 januari een 33-jarige man heeft aangehouden die ervan verdacht wordt een van de schutters te zijn geweest van de schietpartij waarbij op 13 mei 2015 bij een waterpijpcafé in de De Clercqstraat in Amsterdam een man dodelijk verwond raakte. Het slachtoffer was toevallig in de buurt van het waterpijpcafé toen hij rond 00.15 uur dodelijk werd geraakt door een kogel. 

De verdachte is in het Huis van Bewaring aangehouden waar hij sinds 2 juni 2017 in voorlopige hechtenis zat. Het gaat om de in illegaal in Nederland verblijvende Surinamer Quincy S., melden AT5 en Het Parool.

Samen met vier anderen wordt hij ervan verdacht voorbereidingshandelingen te hebben verricht om iemand in Almere te liquideren. Bij die aanhouding reden twee verdachten in een gestolen BMW met valse kentekenplaten. Zij droegen dubbele kleding, een muts en handschoenen. Zij hadden bovendien versleutelde telefoons en een wapen bij zich. Tijdens de schietpartij op 13 mei 2015 raakte een van de schutters gewond doordat hij vanuit het waterpijpcafé werd beschoten. Een kogelpunt boorde zich via het lichaam van de schutter in de deurpost van het café.

Onderzoek aan de kogel wees uit dat er DNA-materiaal van de gewonde schutter op was achtergebleven. Doordat eerder DNA-materiaal van de verdachte werd afgenomen in de zaak met betrekking tot de voorbereiding van een liquidatie in Almere, kwam een DNA-match tot stand met het materiaal afkomstig van de kogel. Op de bewuste nacht is in de De Clercqstraat meerdere keren geschoten. Een aantal kogels raakte een voorbijrijdende tram. Omdat de inzittenden van die tram op de grond zijn gaan liggen, raakte niemand van de passagiers gewond.

De verdachte heeft tot op heden voor deze nieuwe zaak in beperkingen gezeten. Nu de beperkingen zijn opgeheven, melden politie en OM de aanhouding.

De zaak van de voorkomen liquidatie wordt  morgen in Almere pro forma voor de rechtbank behandeld. Dan zal de Officier van Justitie de rechtbank verzoeken beide zaken – de moord in de De Clercqstraat en de voorkomen liquidatie in Almere – in het vervolg samen te behandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten