woensdag 14 februari 2018

'Ongeloofwaardig dat accountants vele jaren geen melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties'

(Bron foto: accountant.nl)
Hoogleraar Diekman trekt aan bel over accountants die geen ongebruikelijke transacties melden

'Accountants zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen'


Sinds de invoering van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) in 2002, heeft geen enkele Surinaamse accountant of accountsbureau een melding gemaakt van een ongebruikelijke transactie. Dit stelt Peter Diekman, hoogleraar Corporate Governance aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname, woensdag 14 februari 2018 in de Ware Tijd. Diekman baseert zich op het laatste Jaarverslag van het meldpunt, de Financial Intelligence Unit Suriname (FIU Suriname), van 2014. 

Hieruit blijkt dat sommige private partijen geen enkele melding van ongebruikelijke transacties hebben gedaan, waaronder ook accountants. Informatie van het meldpunt geeft aan dat na 2014 'dit niet beter is geworden'. 

'Het is in hoge mate onaannemelijk, dat zich in het Surinaamse bedrijfsleven in vele jaren geen enkele ongebruikelijke transactie heeft voorgedaan die mogelijk verband houdt met witwassen, zeker niet als het begrip witwassen wordt opgerekt door ook belastingontduiking en corruptie daarbij te betrekken. Het is om die reden zeer opmerkelijk en ook ongeloofwaardig dat accountants al vele jaren geen enkele melding hebben gedaan van ongebruikelijke transacties.'

Accountants zijn controleurs van de financiële verantwoording van ondernemingen. 'Het zijn de accountants die bij uitstek in de gelegenheid zijn om de ongebruikelijkheid van transacties die zij bij hun cliënten waarnemen, te kunnen vaststellen', benadrukt de AdeKUSk-hoogleraar.

'In Nederland zijn het de accountants die de meeste ongebruikelijke transacties melden', zegt hij. In de komende twee jaar bereidt Suriname zich voor op de 'National Risk Assessment'. Deze nationale risicoanalyse is gericht op de vraag of er sprake is van een robuuste infrastructuur ter bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Naar verwachting zal Suriname in 2020 hierover een internationale beoordeling - 'rating' - krijgen.

'Om het maatschappelijk verkeer echt te dienen en om Suriname echt een dienst te bewijzen zouden accountants hun verantwoordelijkheid moeten nemen', aldus Diekman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten