woensdag 14 februari 2018

Colombia: Internationale hulp nodig om de crisis in Venezuela het hoofd te bieden

(Bron foto: AFP/George Castellanos)
Colombia geeft 5 dollar per dag uit om elke Venezolaanse migrant voedsel en onderdak te geven


De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei dinsdag 13 februari 2018, dat het land internationale hulp nodig heeft om de humanitaire crisis waardoor honderdduizenden Venezolanen op de vlucht slaan en de grens oversteken om aan de economische crisis thuis te ontsnappen. 

'Ik waardeer de aanbiedingen van financiële en andere hulp van de internationale gemeenschap. We zijn volledig voorbereid om ze te ontvangen. We hebben ze nodig, omdat dit probleem helaas met de dag groter wordt', zei Santos tijdens een evenement in Bogota.

Afgelopen week heeft Santos de grenscontroles aangescherpt en de veiligheid in de grenssteden verbeterd.

Colombia's migratieautoriteit heeft gezegd, dat het aantal Venezolanen in Colombia in de tweede helft van 2017 met 62 procent is toegenomen tot meer dan 550.000. Colombia heeft geschat dat het 5 Amerikaanse dollar per dag kost om elke Venezolaanse migrant voedsel en onderdak te geven.

Naarmate het aantal Venezolanen dat de grens passeert toeneemt, inclusief kinderen die gratis vaccinaties en onderwijs krijgen, schat Colombia dat het 30 miljoen Amerikaanse dollar nodig heeft om een hulpcentrum te bouwen om de migranten een tijdelijke plek te geven voordat ze beslissen over hun volgende verhuizing.

Venezuela is in de greep van een langdurige, ernstige recessie die veel mensen in bittere armoede heeft geworpen. Dat, gecombineerd met hyperinflatie in het olierijke land, heeft geleid tot de massale uittocht.

Afgelopen donderdag zei Santos, dat hij strengere migratieregels zou instellen, nieuwe dagelijkse toegangskaarten tijdelijk zou opschorten en 3.000 nieuw beveiligingspersoneel, waaronder 2.120 extra soldaten, zou inzetten langs de gedeelde grens van 2.219 kilometer.


Ongeveer 1,3 miljoen Venezolanen hebben zich geregistreerd voor de speciale migratiekaart waarmee ze overdag de grens over kunnen om voedsel en andere producten te kopen die schaars zijn in hun eigen land. Terwijl Venezolaanse professionals, zoals artsen en ingenieurs, werk hebben gevonden in grote steden of in de Colombiaanse olie-industrie, hebben de meeste armen zich gevestigd in Colombiaanse grenssteden.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten