vrijdag 9 februari 2018

Braziliaanse president Temer haalt uit naar zijn Venezolaanse collega Maduro

'Maduro's beleid leidt tot stroom van honderdduizenden Venezolanen die het land ontvluchten'

Colombia en Brazilië verscherpen grenscontroles


De Braziliaanse president Michel Temer heeft vandaag, vrijdag 9 februari 2018, de linkse regering van het naburige Venezuela bekritiseerd voor het leiden van dat land in een crisis die een uittocht van vluchtelingen naar het noorden van Brazilië veroorzaakt. 

Brasilia heeft opgeroepen tot democratische hervormingen door de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die de macht heeft geconsolideerd terwijl de economische crisis van zijn land zich verdiept met tekorten aan voedsel en medicijnen.

Maar, in een radio-interview ging Temer verder en beschuldigde Maduro's regering van de humanitaire crisis die heeft geleid tot een stroom van honderdduizenden Venezolanen die het land ontvluchten, voornamelijk naar het naburige Colombia. 'We zitten gevangen in een diplomatieke confrontatie', zei Temer op Radio Guaiba.

'We zijn het oneens met de gang van zaken in Venezuela, die duizenden vluchtelingen naar Roraima heeft gevoerd', zei hij over de noordelijke staat grenzend aan Venezuela, waar sinds vorig jaar naar schatting 40.000 vluchtelingen zijn gearriveerd, met als doel gebruik te maken van publieke voorzieningen in de stad Boa Vista.

Colombia en Brazilië hebben donderdag de grenscontroles met Venezuela aangescherpt, omdat beide landen worstelen met een groeiende toestroom van wanhopige migranten die honger en politieke onrust in de crisis van Venezuela ontvluchten. Brazilië zal meer troepen inzetten om de grens te versterken en Venezolaanse vluchtelingen te verplaatsen naar andere Braziliaanse steden, zei minister-president Raul Jungmann in Boa Vista.

De verslechterende vluchtelingensituatie bracht Temer ertoe de Braziliaanse kritiek op Maduro, aldus een hoge ambtenaar, te hernieuwen, en vroeg zijn naam iet te vermelden, omdat hij niet bevoegd was om over de zaak te spreken. 'Er is een nieuw gevoel van urgentie, omdat de situatie ernstig blijft, de toestroom van vluchtelingen is toegenomen en het Maduro-regime exporteert zijn problemen naar zijn buren.'

(Suriname Mirror/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten