vrijdag 9 februari 2018

LVV positief gestemd over Chinees suikerrietproject voor ethanol- en suikerproductie te Wakai

Een eerder suikerrietproject, van Staatsolie, bij Wageningen, liep snel ten einde.....


 'Natuurlijk kijken we positief ernaar uit', zegt onderdirecteur Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) Ashween Ramdin vandaag, vrijdag 9 februari 2018, in de Ware Tijd over het op te zetten Chinese suikerrietproject te Wakai. Het is de bedoeling om nog vóór het einde van 2019 (bio) ethanol en suiker (producten) te produceren. 

'We zijn nu bezig zaken uit te werken. Het woord is nu aan de Chinese ondernemer SinoSu Development Group.'

Het is de tweede keer dat een dergelijk project wordt opgezet. Staatsolie was in 2013 een suikerrietproject begonnen in Wageningen in het district Nickerie, maar moest het noodgedwongen na twee jaar voor onbepaalde tijd stopzetten. De daling van de wereldmarktprijs en het niet kunnen vinden van een geschikte landbouwpartner speelden volgens het bedrijf toen een grote rol. Door dit besluit raakten tientallen personen hun inkomen kwijt.

Nu durven LVV, het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer en de Chinese ondernemer hierin te investeren. Ramdin heeft hoop dat het deze keer wel goed komt. Voorafgaand aan de uitvoering van het project zullen een haalbaarheidsstudie en veldonderzoeken gedaan worden. Op basis van de resultaten zal het project worden geschreven. Dit project zal een aantal banen scheppen.

Vorige maand waren vertegenwoordigers van het Chinese bedrijf voor oriëntatie in het gebied waar het suikerrietproject zal worden uitgevoerd. 'Tijdens het bezoek heeft men gekeken naar onder andere de bodemgesteldheid. Als ze met ons hebben teruggekoppeld zullen we verdere stappen zetten.'

De Chinese onderneming is partner van China Zhong Heng Tai, het bedrijf dat de palmolie industrie in Suriname nieuw leven moet inblazen in het Patamaccagebied.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten