vrijdag 9 februari 2018

Staking van vuilnisophalers in Bogotá, Colombia

Veel mensen dragen maskers tegen de stank in de straten


De burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá verzekert inwoners dat het vuilnisprobleem binnen 72 uur wordt opgelost. Enrique Peñalosa zei, dat de ruim 3.750 ton afval die de stad verstopt snel zal worden opgeruimd. De bergen afval zijn te wijten aan een staking van vuilnisophalers, die afgelopen dinsdag is begonnen.

Peñalosa riep een week geleden een noodtoestand uit, maar inwoners zeggen dat in sommige wijken de situatie alleen maar is verslechterd. Veel mensen dragen maskers tegen de stank in de straten.


Arbeiders van Aguas de Bogotá, het publieke bedrijf dat in de heft van de stad is belast met ophalen van het vuilnis, legde vorige week het werk neer uit protest tegen een dreigende verandering in de manier waarop contracten worden toegekend. Ze vrezen dat vanaf 12 februari 3.200 werknemers zullen worden ontslagen.


Hoewel een deel van de 6.300 ton afval die de stad dagelijks produceert is opgehaald door particuliere bedrijven, liggen er nog stapels plastic zakken.


Dinsdagnacht staken inwoners van de wijk Engativá, een van de meest getroffen wijken, een bus in brand uit protest tegen de toestand.

Peñalosa geeft zijn voorganger Petro de schuld van de problemen met Aguas de Bogotá. Petro werd in December 2013 ontslagen uit het ambt van burgemeester wegens vermeend mismanagement van de vuilnisophaaldienst, maar na een uitspraak van de rechtbank kreeg hij zijn ambt weer terug.
Foto:
Mauricio León / EL TIEMPO


(Suriname Mirror/BBC/La Chispa/Caracol/El Tiempo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten