maandag 15 januari 2018

Ziekenhuizen in het oosten Colombia in financiële problemen door toestroom Venezolanen

Ziekenhuizen in grensprovincies hebben meer dan 25.000 onverzekerde Venezolanen verzorgd

Zo'n 30% van de patiënten in Erasmo Meoz-ziekenhuis in Cucuta zijn onverzekerde Venezolanen


Ziekenhuizen in het oosten van Colombia worden geconfronteerd met toenemende financiële ellende als gevolg van de duizenden Venezolanen die noodhulp hebben gezocht in het buitenland, meldden lokale media zondag 14 januari 2018. 

Volgens Radio RCN hebben ziekenhuizen in de grensprovincies meer dan 25.000 Venezolaanse burgers verzorgd die thuis geen medische zorg konden ontvangen. De regionale overheden zijn achter in het betalen van de ziekenhuizen, waardoor ze in directe financiële problemen komen, aldus het radiostation.


De grootste toestroom van onverzekerde Venezolanen met medische noodsituaties is gerapporteerd in Santander, Norte de Santander, La Guajira en Cesar.

Het zorgstelsel van Venezuela is ingestort te midden van de ergste economische crisis die de buurman van Colombia in tientallen jaren heeft getroffen.



De Colombiaanse nationale regering in Bogota beloofde in september ziekenhuizen te vergoeden voor het verzorgen van onverzekerde buitenlanders in noodgevallen, maar onvoldoende, aldus ziekenhuisdirecteuren.

De ziekenhuizen in La Guajira, Norte de Santander en Santander hebben schulden ter hoogte van 5.6 miljoen dollar, terwijl de regering slechts heeft ingestemd om 3.6 miljoen te betalen. De ziekenhuizen in bijvoorbeeld Norte de Santander zeggen, dat de regering nog steeds ongeveer 40% van de 2 miljoen dollar die het aan wanhopige Venezolanen heeft uitgegeven, moet compenseren, aldus gezondheidsmanager Juan Bitar van Norte de Santander.

Ongeveer 30% van de patiënten in het Erasmo Meoz-ziekenhuis in Cucuta, de belangrijkste grensstad, zijn onverzekerde Venezolanen.

Colombia's Grondwet verleent alle mensen in het land noodhulp, zonder rekening te houden met hun afkomst.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, bood zondag aan Colombia te helpen met de aanpak van de problemen die vanuit Venezuela zijn overgekomen. Honderdduizenden Venezolanen zijn hun land ontvlucht en verblijven momenteel in Colombia, volgens het migratiebureau van het land..

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten