maandag 15 januari 2018

Kabinet van de Saamaka Gaama dient formeel protest in bij De Nationale Assemblee

'RO-bewindsman is ondermijnend bezig tegen het binnenlands gezag en de ontwikkeling'

'Waarom houdt de minister DNA, en daarmee het Surinaamse volk, voor dat er geen Gaama is?'

 
Een afvaardiging van het Kabinet van de Saamaka Gaama zal vandaag, maandag 15 januari 2018,  formeel protest indienen bij De Nationale Assemblee (DNA) vanwege de houding van de minister van Regionale Ontwikkeling naar de Gaama en de traditionele Saamaka gezagsstructuren toe. Het traditioneel gezag voelt zich zwaar beledigd en vindt dat de bewindsman ondermijnend bezig is tegen het binnenlandse gezag en de ontwikkeling. Dit meldt Starnieuws.

Op 14 december beweerde minister Edgar Dikan tijdens de begrotingsbehandelingm dat er in het Saamakagebied een gezagsvacuüm is, omdat er geen Gaama is. De minister beschikt echter al sinds 20 oktober 2016 over officiële documenten, ondertekend door bijna alle hoofdkapiteins, dat de nieuwe Gaama, Albert Aboikoni, op 16 oktober 2016 officieel werd geïnstalleerd en in functie is, stelt het Kabinet van de Granman in een persbericht.

Andere officiële brieven om, zoals de traditie voorschrijft, de Gaama naar de stad te brengen, zijn eveneens aan de minister afgeleverd. De laatste op 17 november 2017. Kopieën van deze documenten zullen zowel aan de voorzitter van DNA, de fractieleiders in de DNA en de media worden overhandigd.

De vraag is volgens het persbericht waarom de minister DNA, en daarmee het Surinaamse volk, voorhoudt dat er geen Gaama is? Wat beoogt de minister hiermee? Handelt hij in opdracht van de regering? Wat is dan het werkelijke beleid inzake het binnenland en de rechten van de tribale volkeren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten