vrijdag 12 januari 2018

Inkomsten uit goudsector via Newmont en IAmGold bedroegen in 2017 samen ruim Srd 2 miljard

Een groot deel gaat naar Staatsolie (Newmont Suriname) en een deel naar Grassalco (IAmGold)


De inkomsten uit de goudsector via Newmont Suriname en IAmGold bedroegen in 2017 samen ruim  Srd 2 miljard. Een groot deel hiervan gaat naar Staatsolie (Newmont Suriname) en een deel naar Grassalco (IAmGold). De operationele kosten voor goederen en diensten die in Suriname betrokken zijn niet meegeteld. Deze zijn aan Surinaamse ondernemers betaald.

Newmont Suriname heeft afgelopen jaar ruim 160 miljoen Amerikaanse dollar overgemaakt naar Staatsolie voor de 25% participatie in de Merian goudmijn. De Staat heeft recht op 5% van dit bedrag.

'Over de 20% operationele winsten die Staatsolie ontvangt, dragen wij belastingen af aan de Staat Suriname', bevestigt algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias, vandaag, vrijdag 12 januari 2018, op Starnieuws.

Newmont Suriname draagt 25% van de operationele winsten af aan Staatsolie, die in de boeken van de goudmaatschappij voorkomt als 25% aandeelhouder. De Staat bezit 5% en Staatsolie 20%. Staatsolie draagt aan de Staat haar deel van 5% proportioneel af, legt Elias uit.

De goudmaatschappij betaalt aan de Staat Suriname royalty's. Deze worden rechtstreeks overgemaakt naar de overheid. In 2017 heeft de Staat iets meer dan 38 miljoen Amerikaanse dollar alleen aan royalty's verdiend. Het jaar daarvoor was het bedrag 7.065.158. Deze mededeling deed Albert Ramdin, Senior Director External Relations, dinsdag op een lezing gehouden door Kenniskring Suriname.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat IAmGold Suriname, inclusief Grassalco, meer dan 64 miljoen Amerikaanse dollar heeft betaald in 2017. Daarnaast is ook ruim 6.700 troy ounces in goud betaald. Dat komt neer op 8,3 miljoen bij een gemiddelde goudprijs van 1.250 Amerikaanse dollar per troy ounce.

President Desi Bouterse zei in zijn Nieuwjaarsrede, dat hij tevreden is over de mondiale resultaten van de multinationals die deze voor een belangrijk deel vanuit hun Surinaamse vestigingen boeken. De omzetten en daarmee de nettowinsten van de multinationals in de goudsector stijgen de laatste jaren aanzienlijk. Hun beursnoteringen schieten dan ook significant omhoog.

'Wij zijn daar content mee, omdat dit ons land meer zekerheid geeft voor het innen van duurzame inkomsten uit de groot-goudmijnbouw en dit is van eminent belang voor de staatskas. Tegelijkertijd is het duidelijk dat de kloof in verdiensten tussen de multinationals en de Surinaamse Staat steeds groter wordt, hetgeen ons de nodige zorgen baart. Deze omstandigheid vormt een meer dan goede reden voor de Surinaamse regering om in dialoog te treden met deze multinationals om in harmonie de met hen gesloten overeenkomsten als uitgangspunt, zakelijk na te gaan hoe Suriname meer uit deze sector kan halen voor de Surinaamse bevolking', 

zei de president.

Hij benadrukte, dat het gaat om rijkdommen van het Surinaamse volk die bovendien niet hernieuwbaar zijn en dus na verloop van tijd opraken. De Surinaamse regering is ervan overtuigd dat er, zakelijk gezien, meer te halen is bij de uitvoering van de gesloten overeenkomsten. Ze rekent erop dat de multinationals die getoond hebben een waardige reputatie te hebben en over de nodige ‘social responsibility’ te beschikken om zich als positieve partners op te stellen, de nodige goede wil hierbij aan de dag zullen leggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten