vrijdag 12 januari 2018

Vereniging van Medici in Suriname stelt het Staatsziekenfonds in gebreke

SZF moet binnen twee weken tot betaling overgaan van tegoeden medische specialisten/ crediteuren

Directeur SZF:  'Ik ben totaal onaangenaam verrast door het schrijven van de VMS'

 
De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) stelt het Staatsziekenfonds (SZF) in gebreke. Het Fonds wordt gesommeerd om binnen twee weken tot betaling over te gaan van tegoeden van de medische specialisten/crediteuren onder gelijktijdige verstrekking van alle betalingsspecificaties aan hen. Indien niet volledig voldaan wordt aan de eisen, zal het bestuur van de VMS zijn leden adviseren om de overeenkomst met het SZF per 1 februari op te schorten totdat aan alle betalingsverplichtingen is voldaan. Dit meldt Starnieuws vandaag, vrijdag 12 januari 2018.

De VMS stelt in onderstaande brief het SZF nu reeds in gebreke indien het SZF niet tijdig en volledig voldoet aan zijn reguliere maandelijkse betalingsverplichtingen tegenover de medische specialisten (op basis van de gemaakte afspraken inzake de vóór de 10e van elke maand ingediende declaraties).

De algemene ledenvergadering van de VMS was woensdag bijeen. Het bestuur van de VMS is gemachtigd om het SZF in gebreke te stellen en te sommeren vanwege herhaaldelijk aanzeggen om tot tijdige betaling over te gaan.

Het gaat om: 
1. de klinische en poliklinische tegoeden van de onvolledig betaalde declaraties over de periode sinds de overname door het SZF van de patiëntengroepen vallende onder BAZO en BZV; 
2. de klinische en poliklinische tegoeden van de onvolledig betaalde declaraties over de periode vanaf januari 2015 voor de categorie SZF-patiënten; 
3. de klinische tegoeden die via de ziekenhuizen aan de medisch specialisten dienen te worden voldaan; 
4. de poliklinische tegoeden voortvloeiend uit de backpay van 2011 t/m 2014, zoals overeengekomen tussen het SZF en de VMS in 2015.



'Ik ben totaal onaangenaam verrast door het schrijven van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), die ik aan het eind van de werkdag gisteren heb ontvangen. Mijn eerste reactie is dat ik dit hoegenaamd niet kan plaatsen tegen de goede sfeer van een lang onderhoud welke ik onlangs op maandag 8 januari gedurende twee uren heb gehad met een deel van het bestuur/ dezelfde ondertekenaars van de brief.' Dit zegt de directeur van het Staatsziekenfonds (SZF), Rick Kromodihardjo,in een reactie.

'Ik heb aan de VMS aangegeven dat het SZF zoals altijd en in samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid en Financiën altijd alles in het werk stelt om elke maand te voldoen aan zijn betalingsverplichting conform de ingediende declaraties. Elke maand worden de specialisten uitbetaald, ook al wordt dat conform wederzijdse afspraken in twee tranches gedaan. Over 2017 heeft het SZF aan specialisten over alleen poliklinische consulten, rechtstreeks aan belanghebbenden ruim meer dan Srd 75 miljoen betaald. In verhouding is dat het veelvoudige van enkele ziekenhuizen tezamen. Het uitstaande bedrag aan specialisten is slechts over de tweede tranche over december 2017 ad 2 miljoen. Het SZF doet tevens voor Bazo declaraties betalingen via enkele ziekenhuizen die conform zelf gemaakte afspraken namens de specialisten declareren.' 

In het onderhoud is in goede sfeer aangegeven, dat het SZF zich zou beijveren om de toen nog uitstaande betaling van SRD 3 miljoen over de eerste tranche van december 2017 woensdag uit te betalen, wat toen ook is gebeurd, en waarvan de VMS ook is verwittigd, deelt de SZF-directeur mee. In dezelfde meeting heeft het SZF aan de VMS middels de presentatie van cijfers aangegeven welke misstanden zijn geconstateerd bij de declaraties van sommige specialisten.

Van overfacturering van enkele specialisten tot ernstige twijfels van het totaal aan ingediende declaraties van poliklinische consulten en verrichtingen die niet te plaatsen zijn binnen normaal geldende ratio’s. De VMS heeft toen ook aan het SZF gevraagd om terstond op te treden bij zulke wantoestanden met het treffen van ernstige sancties hiertegen. Het SZF heeft in een enkel geval zelfs een kopie van het schrijven doen toekomen aan de VMS van een door een specialist ondertekende brief waarbij betrokkene het door het SZF aangerekende misstanden bevestigt en akkoord gaat met een inhouding op een totale vergoeding van Srd 380.000 over een korte afgebakende periode met bijkans Srd 200.000, voert Kromodihardjo aan.

Lees hier het gehele artikel over de reactie van het SZF.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten