vrijdag 12 januari 2018

Argentijnse onderzeeër ARA San Juan explodeerde in amper 40 milliseconden

Samenvatting rapport inlichtingendienst van de VS-marine gelekt

'Ze zijn niet verdronken, hebben geen pijn ervaren, hun dood was onmiddellijk'


De 44 bemanningsleden van de vermiste Argentijnse onderzeeër ARA San Juan hebben niet geweten wat hen overkwam. De onderzeeboot explodeerde in amper 40 milliseconden. Dat blijkt uit een rapport van het US Office of Naval Intelligence, de Amerikaanse inlichtingendienst van de marine.

Navy Lookout, een instituut dat de Britse marine promoot, lekte een samenvatting van het rapport op Twitter:




Volgens het rapport, dat akoestische signalen van de onderzeeër analyseerde, implodeerde de San Juan op 15 november – de dag waarop de boot vermist raakte – op een diepte van 389 meter. De energie die daarbij vrijkwam, kwam overeen met de explosie van 5.670 kilo TNT op die diepte.

'Ze zijn niet verdronken, hebben geen pijn ervaren. Hun dood was onmiddellijk', aldus het rapport.


De oorzaak van de ramp is nog steeds onduidelijk. Op 15 november meldde de kapitein via radiocontact een kortsluiting en smeulende brand in het batterijsysteem van de San Juan, die het gevolg zouden geweest zijn van de instroming van zeewater in het ventilatiesysteem van een batterij-tank. Daarna ging alle contact verloren.


De Argentijnse marine maakte op 22 november bekend dat ze op die dag een explosie had geregistreerd. De woordvoerder van de Argentijnse marine, Enrique Balbi, zei midden december al dat hij het document had gelezen en er rekening mee hield, maar dat het slechts één indicatie was. 'Er is niets definitief. We sluiten niets uit.'

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/De Telegraaf/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten