vrijdag 12 januari 2018

'De Wet Dierenwelzijn werkt al en is dus geen dode mus'

'De wet werkt al, op de gedeelten na waarvoor een staatsbesluit nodig is'


Hoewel enkele staatsbesluiten van de Wet Dierenwelzijn nog niet uit zijn vindt voorzitster Jennifer Geerlings-Simons van De Nationale Assemblee niet dat de wet geheel ineffectief is. 'De wet werkt al, op de gedeelten na waarvoor er een staatsbesluit nodig is. Het is dus geen dode mus', aldus Geerlings-Simons vandaag, vrijdag 12 januari 2018, in de Ware Tijd.

Zij heeft begrepen dat al een deel van de vereiste staatsbesluiten gereed ligt om door de president getekend te worden.

De parlementsvoorzitster is in 2014 een van de indieners geweest van de initiatiefwet. Zelf had ze gehoopt dat sneller gewerkt zou worden voor een volledige inwerkingtreding van de wet. 'Het is een proces. Het zou natuurlijk veel prettiger geweest zijn als alles veel eerder was geregeld.'

Organisaties die zich inzetten voor het welzijn van dieren hebben vaak gewezen op de status van de wet. De stichting Henk Abrahams onder andere is van plan om de aandacht daarop te blijven vestigen.

Geerlings-Simons onderstreept het belang van de wet en kondigt voorlichting erover aan vanuit het parlement voorlichting daarover zal worden gegeven. Zo worden lesbrieven voorbereid voor scholen en ook DNA TV zal worden ingezet.

De roep om sancties tegen leed dat dieren wordt aangedaan, wordt steeds luider. De stichting Henk Abrahams stelt dat nog steeds dieren, vooral honden en katten worden gedumpt. Onlangs circuleerde een filmpje op sociale media van een man die seks had met een hond. Er staan in de wet zware sancties, variërend van hoge geldboetes tot gevangenisstraf, tegen alle vormen van dierenleed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten