zaterdag 8 december 2018

Vissector houdt maandag persconferentie over stand van zaken rond Chinese hektrawlers

Deadline voor LVV-minister Soerdjan om duidelijkheid te verschaffen verstreken zonder enige verklaring


Vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is naar de visserijsector toe nog steeds geen duidelijkheid verschaft over de zes Chinese trawlers die zich in Surinaamse wateren bevinden. Volgens de woordvoerder van het Visserscollectief, Mark Lall, is de afgesproken deadline inmiddels verstreken. De Surinaamse Seafood Associatie (SSA) houdt daarom maandag vanaf half elf 's morgens een persconferentie in theater Unique. Dat meldt het Dagblad Suriname zaterdag 8 december 2018.

Het gesprek tussen de minister van LVV, Lekhram Soerdjan, en de Federatie Surinaamse Agrariërs (FSA) en Surinaamse Seafood Associatie (SSA) ging voornamelijk over de Chinese trawlers, die wachten op groen licht om de zee op te gaan.

Lall zei eerder, dat alle vertegenwoordigers van de organisaties hebben gewezen op de gevolgen voor de visserijsector wanneer deze Chinese trawlers in aanmerking komen voor een vergunning. De minister had aangegeven, dat de zaak nog verder zou worden uitgezocht, waarbij de schepen ook zouden worden onderworpen aan een technische inspectie. Aangezien er nog geen duidelijkheid is verkregen, beleggen de verschillende organisaties de persconferentie.

Ter informatie:


Door middel van de persconferentie wil de voorzitter van SSA, Udo Karg, de samenleving duidelijkheid verschaffen over het belang van de sector.

Karg wil ook ingaan op hoe de sector is ingericht, aangezien bij velen het juiste inzicht hierover ontbreekt. De sector heeft eerder ook haar bezorgdheid geuit dat overbevissing een bedreiging vormt voor haar voortbestaan. Karg verwijst naar een documentaire over dit soort type schepen en die de visvoorraden elders hebben laten ‘verdampen’. Karg laat weten dat dit soort type schepen nergens ter wereld worden toegelaten. Alleen in Afrika, waar slechts enkelen van profiteren.

Nu reeds zijn vele vissoorten schaars, zei Lall eerder. Daar komt nog bij, dat de Chinese organisatie ook een vergunning heeft aangevraagd om voor de kust te vissen, iets dat de Surinaamse vissector als ‘onkan’ bestempelt.

Zo kan het ook:




Geen opmerkingen:

Een reactie posten