zaterdag 8 december 2018

Studenten Verpleegopleiding IFE, Curaçao, worden beoordeeld op basis stokoude eindtermen

Verpleegopleiding IFE werkt met de nieuwste methodes en modern lesmateriaal


Verpleegopleiding IFE werkt met de nieuwste methodes en modern lesmateriaal uit onder andere Nederland, maar de studenten worden beoordeeld op basis van stokoude eindtermen waar de nieuwe lesstof niet in terugkomt. Natali Garmes, directrice van stichting Instituto paFormashon den Enfermeria (IFE), vindt het frustrerend dat de nieuwste ideeën en vaardigheden in de verpleging niet kunnen worden getoetst met een cijfer dat meetelt voor het slagen van studenten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 8 december 2018.

Het Expertisecentrum voor Toetsen & Eindexamens (ETE), dat onder het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) valt, beoordeelt de kwaliteit van de opleiding op basis van een eindtermendocument dat is goedgekeurd in 2003.

'We zijn nu in 2018 en het document is nooit gereviseerd', zegt Garmes. Dat terwijl er de afgelopen vijftien jaar veel ontwikkelingen hebben plaatsgevonden in de medische zorg waardoor ook de taken en vaardigheden van verpleegkundigen en ziekenverzorgers zijn veranderd.

'Voorheen werd iemand voor een chirurgische ingreep meestal opengesneden, nu gebeurt dat in 60 procent van de gevallen met een kijkoperatie. Dat vraagt een andere voorbereiding van de patiënt, andere voorlichting en andere aandachtspunten', noemt Garmes als voorbeeld. IFE biedt zijn leerlingen wel de kennis over de nieuwste ontwikkelingen in het vakgebied, maar kan de stof alleen ‘formatief', dus niet voor een cijfer toetsen.

Garmes: 'We proberen studenten te motiveren die theorie serieus te nemen, maar ja dat is lastig als het niet meetelt voor de beoordeling.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten