zaterdag 8 december 2018

Aankomend minister van Mijnbouw en Energie in Brazilië wil herstart bouw kerncentrale Angra 3

Bento Albuquerque ook voorstander van winning van uranium in Brazilië


De inkomende minister van Mijnbouw en Energie van Brazilië, Bento Albuquerque, ondersteunt meer nucleaire en windenergieontwikkeling om de energiematrix van het land te diversifiëren, terwijl hij zegt dat waterkracht zijn limiet heeft bereikt, zo berichtte de krant Folha de S.Paulo vrijdag 7 december 2018.

Albuquerque is voorstander van de herstart van de bouw van de kerncentrale van Angra 3, die sinds 2015 is stilgelegd, en van de winning van uranium in Brazilië, zei hij in een interview met Folha.

De admiraal is momenteel het hoofd van de Braziliaanse marine op het gebied van nucleaire ontwikkeling en technologie, die verantwoordelijk is voor de bouw van vijf onderzeeërs, waaronder een nucleair aangedreven schip dat in 2029 in dienst zal worden genomen.


Angra 3 zou de derde kerncentrale van Brazilië zijn. Eerder dit jaar vertelden bronnen aan Reuters, dat het project worstelde om investeerders te vinden. Albuquerque zei, dat tot 49 procent van het project open staat voor particuliere investeringen. 'Ze zeggen dat Angra 3 15 miljard reais ($ 3,84 miljard) meer nodig heeft, en we hebben al 16 miljard reais uitgegeven. Is het de moeite waard? Ik denk dat het zeer de moeite waard is', zei Albuquerque, die werd gekozen door president-elect Jair Bolsonaro om minister te zijn na de overgang van 1 januari op de regering.


Bolsonaro had voorgesteld dat het land meer waterkrachtcentrales zou bouwen in het Amazonegebied, waardoor de vrees voor een verhoogde ontbossing onder milieuactivisten zou toenemen, maar Albuquerque zegt dat uitbreiding van waterkracht niet haalbaar is.

'Het model van grote waterkrachtcentrales is niet langer levensvatbaar, zowel voor milieuaspecten als voor de uitputting van watervoorraden', zei hij in het interview. Albuquerque zei, dat hij nog geen beslissing had genomen over de privatisering van het centrale energienetwerk Centrais Eletricas Brasileiras SA, dat werd voorgesteld onder het huidige bestuur van president Michel Temer.

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten