zaterdag 8 december 2018

Jaarlijkse herdenking Decembermoorden bij herdenkingsmonument Mozes & Aäronkerk Amsterdam

Herdenking bij Consulaat van Suriname en bloemenlegging monument Mozes & Aäronkerk

(Bron foto: NH-Nieuws)
Diverse sprekers sluiten herdenking af in de Boekmanzaal van het Amsterdams stadhuis


Bij het herdenkingsmonument bij de Mozes & Aäronkerk vindt vanmiddag, zaterdag 8 december 2018 (Nederlandse tijd) weer de jaarlijkse herdenking van de Decembermoorden plaats. 

Het is inmiddels 36 jaar geleden dat vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse gemarteld en vermoord werden in Fort Zeelandia in Paramaribo.

De herdenking start om vier uur bij het Consulaat-Generaal van Suriname. Traditiegewijs worden om half zes bij het herdenkingsmonument bij de Mozes & Aäronkerk bloemen gelegd. Het 8 decembermonument bestaat uit de namen van de slachtoffers.

De herdenking gaat verder in de Boekmanzaal van het stadhuis, met verschillende sprekers. Onder andere locoburgemeester Rutger Groot Wassink, publicist Theo Para, Tweede Kamerlid van de SP Sadet Karabulut, advocaat Lionel Lalji, columniste bij de Volkskrant Sheila Sitalsing en PvdA-politica Mei Li Vos zullen spreken.

Vorig jaar zomer werd twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Desi Bouterse, de huidige president van Suriname. Hij was destijds leider van het militair bewind en is de hoofdverdachte in de zaak van de Decembermoorden. Er zijn nog zeventien andere verdachten. In totaal is tegen acht verdachten  twintig jaar geëist en voor de andere negen vroeg de aanklager om vrijspraak. Het proces loopt nog steeds.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten